Agris.cz - agrární portál

Zetor začne vyrábět nejsilnější model příští rok, možná později

4. 12. 2009 | ČTK

Výroba nového nejsilnějšího traktoru brněnského Zetoru s názvem Maxterra začne nejdříve v příštím roce, možná ale až v roce 2011. Původně jej chtěla firma začít vyrábět a prodávat už letos na jaře, kvůli negativnímu dopadu krize na firmu a trh ale plány odložila. "V průběhu příštího roku bude pokračovat testování a přípravné práce možného zařazení do výroby," řekl mediální zástupce Zetoru Miroslav Toman.

Zetor už vyrobil prototyp traktoru, který se poprvé představil odborné i laické veřejnosti na nedávné mezinárodní zemědělské výstavě Agritechnica v německém Hannoveru. Maxterra by měl mít podle dostupných informací mimo jiné výkon v rozmezí od 130 do 170 až 175 koňských sil a šestiválcový motor.

Novinkou pro nadcházející rok tak bude typ Forterry s označením Standard 2010. Kromě změn v interiéru, vnějším designu a funkčním příslušenství má nejsilnější model Forterra 135 také nový čtyřválcový motor, jehož výkon oproti předchozímu modelu vzrostl o pět kilowatt na 95kW/135 koní. Je to zatím nejsilnější model, který Zetor vyrábí.

Zetor Tractors patří do skupiny Zetor, jejímž majitelem je slovenský HTC holding. Kvůli krizi Zetor letos několik měsíců vyráběl pouze čtyři dny v týdnu. V důsledku krize před dvěma týdny Zetor oznámil další vlnu propouštění. Z podniku odejde 185 lidí, pětina ze všech současných. Letos už v Zetoru přišlo o práci asi 150 zaměstnanců. Zetor Group přistoupil k propouštění nejen kvůli krizi, ale také vzhledem k restrukturalizaci firem v rámci celé skupiny, uvedl dříve Toman.

Celá skupina Zetor se loni propadla do ztráty 32 milionů korun. O rok dříve byla v zisku 240 milionů Kč. Za ztrátou a poklesem tržeb o zhruba 11 procent na pět miliard korun oproti roku 2007 stojí krize i výkyvy koruny vůči euru a dolaru. Situace ve firmě se ale možná obrací k lepšímu. Ve třetím čtvrtletí zaregistrovala nárůst tržeb, uvedl nedávno Toman.


Zdroj: ČTK, 4. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 12:13