Agris.cz - agrární portál

Evropští vinaři chtějí dávat přednost kvalitě před kvantitou

8. 12. 2009 | ČTK

Tisícovka vinařů z 20 zemí Evropské unie dnes v italské Florencii přijala manifest evropských vinařů, v němž se zavazují provozovat vinařství s ohledem na trvalý rozvoj, s důrazem na kvalitu a tradici. Informovala o tom s odvoláním na ekologické a gastronomické hnutí Slow Food agentura AFP.

V této chartě, která byla schválena ve florentském Palazzo Vecchio, vinaři žádají úřady, aby jim nekladly překážky pro jejich činnost s předpisy určenými pro průmysl, nikoli pro specifiku vinařství.

Vinaři se naopak zavázali, že budou dodržovat a zlepšovat úrodnost půdy a rovnováhu ekosystémů, že nebudou používat chemické prostředky a syntézy a naopak budou dávat přednost kvalitě před kvantitou.

"Každá láhev vína je kulturní produkt, který utvářela historie, tradice a identita," konstatoval předseda Slow Food Itálie Roberto Burese.

Hnutí Slow Food, které chce být opakem kuchyně označované fast food, bylo v Itálii založeno v roce 1989. Jeho znakem je hlemýžď a jeho cílem boj proti uniformizaci chutě. Chce zabránit tomu, aby se vytrácely místní gastronomické tradice. Dnes má na 100.000 členů ve 132 zemích.


Zdroj: ČTK, 8. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 14:12