Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne –7. 12. 2009

8. 12. 2009 | Agris

Pozemkový fond dokončil kontrolu oceňování restitučních nároků

Pozemkový fond provedl hloubkovou kontrolu oceňování restitučních nároků v působnosti svého pražského pracoviště. Z kontroly vyplynulo, že při oceňování nároků se nepostupovalo v souladu s interními předpisy, neboť část ocenění nebyla doložena příslušnými doklady. Z celkem 2 578 spisů bylo vyhodnoceno závažné pochybení u 129 případů. Celkem bylo zkontrolováno 2 578 spisů, z nichž 1 694 spisů bylo bez nedostatků. U 884 spisů byly zjištěny nedostatky, ale jako závažné bylo u případů s přeceněným nárokem posouzeno 129 rozhodnutí.

Konopa: Plochy s konopím prudce klesly, letos činí jen 200 ha

Tuzemské osevní plochy technického konopí v posledních letech výrazně klesly a nyní jejich výměra činí jen necelých 200 hektarů. Rozloha konopných polí je tak zhruba stejná jako před deseti lety, kdy pěstování technického konopí bylo v Česku zahájeno. Novinářům to dnes řekl Michal Ruman z občanského sdružení Konopa, které usiluje o obnovu pěstování a zpracování průmyslového konopí jako významné domácí suroviny.

Vyšší intenzita pěstování kukuřice přispívá ke zhoršení kvality podzemních vod

Rozšíření pěstování kukuřice negativně ovlivňuje kvalitu podzemních vod. To dokládají američtí vědci na základě analýz podzemních vod ve státě Indiana. Dosud se v USA kukuřice pěstovala zpravidla v rotaci se sójou. Rozšíření pěstování kukuřice a tím i pokračující redukce pěstování sóji má za následek zesílení eroze. „Při změně osevního sledu kukuřice - sója v monokulturu kukuřice se zvyšují sedimentační ztráty“, tvrdí Indrajeet Chaubey, docentka University Purdue, „a tím se dostává více zbytků živin a pesticidů do vodních systémů“.

Průzkum: Češi častěji nakupují maso a uzeniny v supermarketech

Češi letos častěji než v předchozích letech nakupují maso a uzeniny v supermarketech a hypermarketech, naopak preference specializovaných prodejen s masem a uzeninami po několika růstových letech klesly. Vyplývá to z průzkumu společnosti Incoma GfK, který zveřejnil časopis Moderní obchod. Zatímco loni v řeznictvích a prodejnách s masem a uzeninami utratilo nejvíce peněz za maso 44 procent Čechů, tak letos podíl těchto specializovaných obchodů klesl na 39 procent. Naproti tomu obliba supermarketů vzrostla z loňských devíti na 12 procent a preference hypermarketů zůstaly na 29 procentech

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 8. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 20:02