Agris.cz - agrární portál

Krušnohorské rašeliniště poblíž Perninku získaly od státu Lesy ČR

8. 12. 2009 | ČTK

Rozsáhlé krušnohorské rašeliniště poblíž Perninku na Karlovarsku bezúplatně převedl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) státnímu podniku Lesy České republiky. Hodnota pozemku o rozloze kolem 450.000 metrů čtverečních a haly, která u něho stojí, byla vyčíslena na zhruba osm milionů korun. ČTK to dnes oznámila mluvčí ÚZSVM Jana Rennerová.

Protože je rašeliniště významnou přírodní lokalitu, kde mají ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny vzniknout naučné stezky, určil ÚZSVM ve smlouvě účel využití majetku. Například ocelová hala bude sloužit jako sklad sazenic a mechanizace pro lesní výrobu. "Vlastní území rašeliniště ovšem musí být chráněno a nelze ho využívat hospodářsky," podotkl Ladislav Nový, zástupce ředitele pracoviště ÚZSVM v Plzni.

O lokalitu, kde se téměř tři desetiletí těžila rašelina a poté byla plocha rekultivována, projevoval zájem Pernink a chtěl podat žádost o jeho převod na obec. Přednost ale dostaly Lesy ČR. Starostka Jitka Tůmová dnes ČTK řekla, že z toho příliš nadšená není. "Chtěli jsme oblast rašeliniště zpřístupnit pro turisty a chránit ji. Pokud však udělají to samé Lesy ČR, budeme spokojení," poznamenala Tůmová.

Lesy ČR rašeliniště převzaly na základě nabídky ÚZSVM, informoval ČTK mluvčí společnosti Michal Kačena. Dodal, že podnik připravuje pro lokalitu investiční záměr s cílem zkvalitnit celé vzácné území. Projekt se týká vybudování naučné stezky, vodních ploch a hrázek na současné meliorační síti. "Na tento projekt chceme požádat o dotaci z Operačního programu Životní prostředí," konstatoval Kačena.

Krušnohorská rašeliniště byla loni vyhlášena mokřady mezinárodního významu a zapsána do Ramsdarské úmluvy na mezinárodní ochranu mokřadů, v níž je 1740 míst na celém světě. Jednotlivá území, která tvoří Krušnohorská rašeliniště, mají celkovou rozlohu přes 112 kilometrů čtverečních. Jejich prohlášení mokřady mezinárodního významu má přispět k větší ochraně cenných přírodních biotopů.


Zdroj: ČTK, 8. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 18:29