Agris.cz - agrární portál

Stát vyzve své občany, aby kupovali místní potraviny

8. 12. 2009 | iHNed.cz

Potravinářská komora spustí příští rok nový projekt na podporu českých potravin. Například v obchodních domech bude možné nakupovat v "regionálním koutku" nejrůznější krajské speciality, jež ponesou i jednotné označení "regionální potravina".

Na programu, který spočívá v dotacích na propagaci vybraných produktů, budou spolupracovat i Agrární komora, kraje a ministerstvo zemědělství. Ministerstvo s kraji pro akci také uvolní peníze, půjde ročně o desítky milionů korun.

"Evropská unie nepovoluje propagovat potraviny na státní úrovni, například jako české nebo německé. Ale přes regiony tu šance je, a toho už využívají i okolní země," vysvětluje prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Změní se také přidělování značky kvality Klasa domácím potravinám – vybrané výrobky budou soutěžit o "regionální Klasy".

Šéf asociace krajů, jihomoravský hejtman Michal Hašek, upozorňuje, že při kampani budou kraje zdůrazňovat i ekologický přínos nového projektu. "Spotřebovat zboží co nejblíže místu, kde se vyrobí, znamená také zásadně snižovat energetické náklady na jeho přepravu, šetřit životní prostředí," říká Hašek.


Zdroj: iHNed.cz, 8. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 07:13