Agris.cz - agrární portál

Rajčata jsou masožravými predátory a pojídají hmyz, objevili vědci

9. 12. 2009 | Mladá fronta Dnes

Britští vědci objevili, že běžná zahradní zelenina, jako jsou například rajčata či brambory, je stejně nebezpečným zabijákem hmyzu, jakým je masožravka mucholapka podivná. Hmyz polapí na lepkavé chloupky a usmrtí jej, poté z něj čerpají živiny.

S informací přišel britský server Telegraph.co.uk. Nové schopnosti rostlin objevili výzkumní pracovníci z Královské botanické zahrady v londýnské čtvrti Kew. A nyní jsou přesvědčeni, že existují stovky rostlinných "vrahů".

Kromě běžně známých a exotických masožravek jsou to také petúnie, některé druhy tabáku, některé odrůdy rajčat či brambor a nebo třeba drobná polní rostlinka kokoška pastuší tobolka.

Vůbec poprvé přišli botanici na to, že tyto rostliny jsou vlastně dravci a že chytají hmyz, aby se mohly samy "pohnojit".

Drobný hmyz rostlina zachytí pomocí lepkavých chloupků na svém stonku. Když moucha zemře a odpadne na zem, absorbují z ní přes kořeny veškeré živiny.

Zabíjí i rajčata na zahradě

Vědci předpokládají, že tuto záchrannou techniku si rostliny vyvinuly ve volné přírodě, kde jim v chudých půdách chybí živiny. Schopnost "zabíjet" si ale dovedou zachovat i domácí odrůdy zeleniny pěstované na bohatě hnojených zahradách.

"Pěstované brambory a rajčata tyto lepkavé chloupky stále mají. Pravidelně na ně chytají malý hmyz. A zabíjejí jej," uvedl Mark Chase z londýnské univerzity.

"Domestikované odrůdy, které jsou dobře živené, z odchytu hmyzu příliš netěží. Ve volné přírodě ale fungují jako obávaní masožravci," dodal.

Vědci tak přiznali že počet masožravých druhů rostlin podcenili a že rostlinné predátory většinou hledali jen v nejvzdálenějších koutech světa. Částečně za to mohou i chybějící informace o základních charakteristikách masožravých druhů rostlin.

"Můžeme být obklopeni mnoha masožravými druhy, aniž bychom to tušili. Jsme totiž zvyklí přemýšlet o rostlinách jako o nehybných a neškodných," vzkázali výzkumníci.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 9. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 06:14