Agris.cz - agrární portál

HN: Lesům ČR letos klesne hrubý zisk o 65 pct na čtvrt mld. Kč

9. 12. 2009 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos bude mít zisk asi 250 milionů korun před zdaněním, což je proti loňsku pokles o 65 procent. Jde o jeden z nejslabších výsledků v historii. Loni hrubý zisk LČR činil 707 milionů korun, rekordní zisk v roce 2006 dosáhl dvou miliard korun. Podle generálního ředitele LČR Svatopluka Sýkory podnik čtvrtmiliardovým ziskem splní plán. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny.

"Nám se splněním plánu povedl i v té celosvětové bídě husarský kousek," tvrdí Sýkora, který podnik vede od letošního ledna. Podle něj dříve zisk táhly nahoru buď vyšší ceny dřeva nebo významně vyšší těžby, často šlo kombinaci obou faktorů. "Firma už měla lepší výsledky. Ale když se v celém cyklu přejede hodně nahoru, tak se to musí někdy vykompenzovat. My jedeme spíš na spodní hranici těžeb, za nejhorších cen, které kdy byly," řekl Sýkora novinám.

LČR nyní připravují tendry v hodnotě mnoha miliard korun, podle kterých budou ve státních lesích pracovat soukromé firmy od ledna 2011. Podle Sýkory podnik musí tendry vyhlásit zhruba do konce ledna 2010. Soutěžilo by se mělo o jednotky, které budou identické s takzvanými lesními hospodářskými celky. Ty by se pak soutěžily na rok až deset let. "Prakticky by každý rok probíhala kontinuální soutěž. Touto cestou také zajistíme, že se v lesích bude stále pracovat, i kdyby některé smlouvy firmy nedodržely," uvedl Sýkora.

Změnit by se měl i podíl dřeva, který si po vytěžení budou obchodovat soukromé těžařské firmy. Nyní zhruba polovinu dřeva obchodují těžařské firmy, druhou polovinu si obchodují LČR. Do budoucna by soukromé firmy měly obchodovat asi dvě třetiny dřeva. V minulosti si LČR chtěly obchodovat většinu dřeva, což firmy kritizovaly a odmítaly.

LČR patří polovina lesů v zemi. Loňská těžba činila 8,25 milionu metrů krychlových. Podnik spravuje také 20.000 kilometrů menších vodních toků. Vlastní jmění podniku dosahuje 70 miliard korun. Hodnotu dřeva v lesích, které pod firmu patří, odhadují experti na nejméně 750 miliard.


Zdroj: ČTK, 9. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:22