Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne –9. 12. 2009

10. 12. 2009 | Agris

HN: Lesům ČR letos klesne hrubý zisk o 65 pct na čtvrt mld. Kč

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos bude mít zisk asi 250 milionů korun před zdaněním, což je proti loňsku pokles o 65 procent. Jde o jeden z nejslabších výsledků v historii. Loni hrubý zisk LČR činil 707 milionů korun, rekordní zisk v roce 2006 dosáhl dvou miliard korun. Podle generálního ředitele LČR Svatopluka Sýkory podnik čtvrtmiliardovým ziskem splní plán. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny.

Jihočeská Madeta zvýší výkupní ceny mléka, jedná s dodavateli

Největší česká mlékárna Madeta zvýší ještě letos výkupní ceny mléka. ČTK to dnes řekl předseda představenstva Milan Teplý. Na zvýšení cen tlačí po neúspěšných demonstracích zemědělců především Mlékařské a hospodářské družstvo Jih. Výkupní ceny Madety jsou teď podle místopředsedy družstva Zdeňka Houšky podprůměrné. Družstvo Madetě v současné době dodává na 520.000 litrů denně, což je asi polovina objemu nákupu. Zbytek dodává do Německa a také do klatovské mlékárny. Jednání by měla být ukončena před Vánoci, řekl dnes Houška ČTK.

Návrat k pěstování lnu

Pěstování lnu v Evropě hraje na základě chybějících subvencí podstatně menší roli. Ale i bez subvencí může být pěstování lnu rentabilní - díky nižším nákladům. Šlechtitelé ve Velké Británii nyní úspěšně testují nové odrůdy ozimého lnu pro produkci lněného oleje a semen. Len vysetý na podzim navzdory kolísajícím výnosům zemědělci pěstují jako alternativu ozimé řepky. Oproti lnu vysetému na jaře probíhá sklizeň za příznivějších podmínek v srpnu.

V ČR kvůli urbanizaci ubývá 11 ha zemědělské půdy denně

Urbanizace ohrožuje řadu živočišných i rostlinných druhů. V posledních deseti letech ubývá v naší republice kvůli urbanizaci průměrně 11 hektarů zemědělské půdy denně. Trend se navíc v posledních letech výrazně zrychluje. Urbanizace spolu s intenzivním zemědělstvím a rostoucí dopravou přispívá také k rozdrobování krajinných celků, což ohrožuje řadu živočišných i rostlinných druhů. Uvádí to první souhrnná zpráva o stavu krajiny a přírody v ČR.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 10. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:43