Agris.cz - agrární portál

Česko-slovenskou bitvu sýrů vyhrála česká Niva

10. 12. 2009 | Denik.cz

Ve „federální" bitvě o Nivu zvítězilo Česko. Respektive jihočeská mlékárna.

„Po téměř dvouletém vyjednávacím maratónu se ve středu pomyslné váhy v česko-slovenském sporu o Jihočeskou Nivu a Jihočeskou Zlatou Nivu definitivně překlopily na naši stranu,“ informoval Deník europoslanec Jan Březina. Podle něj Stálý výbor EU pro zeměpisná označení a označení původu drtivou většinou členských států schválil české žádosti. Učinil tak rozhodující krok pro to, aby se Jihočeská a Jihočeská Zlatá Niva staly dalšími chráněnými českými výrobky v EU.

„Rozhodnutí Evropské komise o přiznání ochrany je za této situace již jen formalitou lze jej očekávat v horizontu jednoho až dvou měsíců,“ zmínil europoslanec Březina, který se ochranou tradičních českých výrobků zabývá, a dodal: „V dramatické přetahované o Nivu se Slováky jsme prokázali pevné nervy a hlavně schopnost přesvědčit o zeměpisných charakteristikách Nivy rozhodující většinu členských států. Již od počátku jsem tvrdil, že slovenské námitky stojí na hliněných nohou a při férově vedeném řízení by neměly obstát.“

Proti byli jen Slováci

Pro ochranu českých výrobků hlasovalo 26 zástupců členských zemí, proti bylo jen Slovensko. Skóre tak skončilo 26:1 ve prospěch českého výrobce sýrů. Pro Česko je výsledek důležitý. Jde totiž o první případy, kdy se český výrobek úspěšně vyrovnal s námitkami, které proti němu vznesly jiné členské státy. V obdobné situaci jako obě nivy se v současné době nacházejí i Olomoucké tvarůžky a Karlovarské oplatky.

Cesta obou českých sýrů k evropské ochraně se zasekla v první polovině loňského roku, kdy proti ní překvapivě vzneslo námitky Slovensko. Jeho námitky se opíraly o tradici používání názvu Niva pro sýry vyráběné na Slovensku.

Podle Březiny tak Česká republika potvrzuje pozici nejúspěšnějšího nového členského státu v počtu chráněných zeměpisných označení a označení původu. „K dnešnímu dni máme v EU takto registrováno 22 českých výrobků, a Jihočeská Niva a Jihočeská Zlatá Niva se tak stanou úspěšnými specialitami s pořadovým číslem 23 a 24. Vzhledem k tomu, že zeměpisná ochrana sýrů má v EU silnou tradici, stálo by podle mého názoru za to navázat na úspěšné tažení Nivy podáním žádosti o ochranu zeměpisného označení pro Blaťácké zlato, měkký sýr, pro který je typické zrání v chladu a který je rovněž neodmyslitelně spjat s regionem jižních Čech,“ uzavřel europoslanec.


Zdroj: Denik.cz, 10. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 03:56