Zvýšený výskyt salmonely ve Velké Británii
11. 12. 2009 | APIC-AK
Ve Velké Británii hledají zdroj zvýšeného výskytu salmonely. Podezřelá jsou vejce ze Španělska. Rady poskytovatelům stravovacích služeb.
Úřad pro potraviny (FSA) a Úřad pro ochranu zdraví (HPA) ve Velké Británii vyšetřují příčinu zvýšeného výskytu určitého typu salmonely v Anglii a Walesu. Zvýšený výskyt Salmonella Enteritidis fagotyp (PT) 14b zaznamenal HPA v polovině srpna 2009 v rámci monitorování infekčních nemocí.
Zatímco v roce 2008 bylo hlášeno 137 případů výskytu tohoto typu salmonely, v roce 2009 to je již 443 případů. V Anglii a Walesu se v této souvislosti prověřuje 14 skupin případů, aby se zjistilo, zda existuje společný zdroj infekce. S těmito 14 skupinami je spojeno 144 případů výskytu S. Enteritidis (PT) 14b.
Jednotlivé skupiny se dávají do souvislosti s různými stravovacími zařízeními. Ačkoliv dosud není přesně znám původce infekce, existuje podezření na vejce původem ze Španělska. Britské úřady proto kontaktovaly španělské autority a vzájemně spolupracují na vyšetřování současné situace.
V této souvislosti FSA radí poskytovatelům stravovacích služeb a jiným potravinářským subjektům, jak zacházet s vejci, aby byla bezpečná, viz Bezpečné používání vajec ve veřejném stravování.
Zdroj : INFORMAČNÍ CENTRUM BEZPEČNOSTI POTRAVIN
Zdroj: APIC-AK, 11. 12. 2009
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 03:30