Agris.cz - agrární portál

Produkce pšenice v Rusku ohrožena

14. 12. 2009 | Colosseum

Nárůst ceny zaznamenal v rámci páteční obchodní seance na burze Chicago Board of Trade nejaktivnější březnový futures kontrakt na pšenici. Příčinou se staly spekulace, podle nichž existuje nebezpečí, že by mráz, panující v současné době v Rusku a na Ukrajině, mohl poškodit v letošním roce vysetá pšeničná zrna, a to z důvodu chybějící ochranné sněhové pokrývky. Obě zmíněné země přitom patří společně se Spojenými státy, Kanadou a Austrálií mezi pět největších světových exportérů zmíněné komodity. Podle nezávislých zdrojů by mohlo být ohroženo 10 – 20 % z celkového objemu výsevu.

Futures na pšenici s březnovým termínem dodání posílil v rámci poslední obchodní seance minulého týdne na burze CBOT o 0,5 centu na uzavírací cenu 537,5 centů za bušl.

Podle poslední zprávy amerického ministerstva zemědělství by měl objem celosvětových zásob pšenice, před začátkem nové sklizně, vzrůst na úroveň osmiletého maxima.


Zdroj: Colosseum, 14. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 15:21