Agris.cz - agrární portál

Stanovisko MZe k definici trestného činu pytláctví v novém trestním zákoníku

14. 12. 2009 | MZe ČR

V posledních dnech se začaly objevovat spekulace o tom, že nový trestní zákoník s platností od 1.1.2010 ztíží postihování pytláctví a povede k jeho nárůstu. Zároveň bylo poukazováno na řadu doprovodných problémů, které nový trestní zákoník nepřináší, ale naopak řeší.

Nový trestní zákoník, zpřesňuje a upravuje dikci zákona, při rozlišení trestného činu a přestupku při pytláctví. Zároveň rozlišuje tento trestný čin ve stádiu pokusu (přípravy) nebo dokonaného činu, není tedy pravdou, že by nový trestní zákoník nepostihoval přípravu tohoto trestného činu. U každého případu, podle jeho nebezpečnosti bude posouzeno zda jde o přestupek nebo trestný čin.

Je zároveň pevně stanovena finanční hranice 5.000 Kč, od které je již pytláctví trestným činem. Určení hodnoty ulovené zvěře, je pak věcí znaleckého posudku v průběhu šetření trestného činu. Praxe ukazuje, že myslivecká stráž v drtivé většině závažných případů povolává policii ČR a postupuje v součinnosti s ní.

Všechny tyto faktory nejsou rozvolněním zákona ani usnadněním pytláctví, jedná se o pevnější ukotvení tohoto jednání v zákoně.

Podrobné stanovisko ministerstva zemědělství k problematice naleznete zde.

Petr Vorlíček

Tiskový mluvčí MZe


Zdroj: MZe ČR, 14. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:21