Agris.cz - agrární portál

Vánoční kapři letos na Vysočině nepodraží, kilo bude do 79 Kč

15. 12. 2009 | ČTK

Letošní štědrovečerní večeře na Vysočině se kvůli kaprům neprodraží. Regionální rybářství budou stejně jako před rokem prodávat kilogram této ryby od 69 Kč do 79 Kč, podle jakosti. Jejich stánky s živými kapry se budou otevírat od pondělí, ve větších městech potrvá prodej i tři dny. Lidé si v této době kupují hlavně kapry, o jiné druhy ryb moc nestojí, zjistila dnes ČTK.

"Zkoušíme i jiné ryby, ale bohužel na Vánoce se to moc nesetkává s úspěchem. Lidé chtějí většinou kapra nebo pstruha," podotkl Josef Nikl, ředitel chotěbořského Rybářství Vysočiny. Podnik nabízí také například amury, jejichž maso se podle Nikla chuťově podobá kaprovi, ale je podstatně méně tučné.

Pro vánoční prodej si rybářství nechalo kolem 20 tun kaprů, což představuje zhruba polovinu jeho podzimních výlovů; zbývající část ryb směřovala do zahraničí. Před Vánocemi bude tento podnik zásobovat skoro tři desítky sídel na Havlíčkobrodsku. Kilogram kapra bude na stáncích stát jako před rokem 75 Kč. K udržení ceny přispělo i to, že se oproti loňsku dalo levněji nakoupit obilí.

Rybářství ve Velkém Meziříčí má v sádkách připraveno asi 200 tun vánočních kaprů. Skoro polovina se ale prodá v zahraničí, hlavně v Německu; menší díl také na Slovensku. "Exportní dodávky se odbavují v těchto dnech," přiblížil ředitel Emanuel Míšek. Dodávky do Německa doplňují i další druhy ryb, například štiky, candáti a líni. V Česku budou velkomeziříčští rybáři prodávat kapry v Brně a od pondělí také na svých sádkách v kraji Vysočina. Od pondělí zahájí prodej vánočních kaprů i žďárské Kinského rybářství. Kromě Žďáru nad Sázavou bude mít stánek také v Polné. Jednotná cena za kilogram bude stejně jako před rokem 70 Kč.


Zdroj: ČTK, 15. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 13:33