Agris.cz - agrární portál

Jablka zlevnila. Pěstitelé prodávají mnohdy se ztrátou

15. 12. 2009 | Haló noviny

Hospodářská krize a snaha lidí šetřit srazily cenu jablek v obchodech meziročně přibližně o pětinu.

Zejména díky nižší ceně šel zájem spotřebitelů nahoru a odbyt jablek vzrostl asi o deset procent. Propad o 20 až 30 procent postihl i farmářské ceny a pěstitelé tak mnohdy prodávají za ceny pod výrobními náklady. Potvrdil to předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Průměrná cena jablek v obchodech se nyní pohybuje kolem 20 korun za kilogram, při prodejních akcích klesá ke 14 až 16 korunám. Lidé podle Ludvíka nechtějí dražší zboží kupovat a obchody pak tím víc tlačí dodavatele do nižších cen. Farmářské ceny klesly až o čtvrtinu a podle odrůdy a kvality se pohybují od šesti do maximálně 12 korun za kilogram. To se nám nelíbí, řekl Ludvík.

Výhled na zvýšení farmářských cen však není podle něj moc optimistický. Nízké ceny jablek jsou po celé Evropě. Ceny navíc sráží i přímá konkurence jablek na trhu čerstvého ovoce, a to levné banány či mandarinky, řekl.

Čeští ovocnáři měli k začátku prosince ve skladech 42 697 tun jablek, což bylo meziročně o 12 procent méně. Odpovídá to letošní nižší úrodě. Loni přitom byla úroda nejvyšší od roku 2000, řekl Ludvík s tím, že v porovnání s pětiletým průměrem jsou zásoby o osm procent vyšší.

Ani letos se český trh neobejde bez jablek z dovozu. V prodejní sezoně do konce června příštího roku se v ČR odhaduje celkový prodej kolem 70 000 tun jablek. Dovoz by tak mohl zajistit přes 25 000 tun jablek. Jablka se do ČR nejvíce vozí z Polska, Itálie a Belgie.


Zdroj: Haló noviny, 15. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:04