Agris.cz - agrární portál

Rusko zdraží vodku, bude stát minimálně jako litr okurek

17. 12. 2009 | Mladá fronta Dnes

Tradiční ruský alkoholický nápoj od příštího roku zdraží. Od ledna bude půl litru vodky v maloobchodě stát nejméně 89 rublů, tedy asi 53 korun. Rusko tak chce vytlačit z trhu nelegální výrobce - jejich "samohonka" zabírá na trhu s vodkou v zemi více než třetinu.

nformoval o tom zpravodajský server Lenta.ru.

Přestože Rusové vypijí v době ekonomické krize více vodky než dříve, příjmy certifikovaných prodejců klesají. Lidé totiž raději kupují načerno vypálené "samohonky", které je vyjdou výrazně levněji. Nelegální výrobci si za půl litru naúčtují 40 až 60 rublů, zatímco značkové produkty stojí nejméně dvakrát více.

Podle ruských statistik prodaly maloobchody v minulém roce 1,76 miliardy litrů vodky. Licencovaní výrobci přitom dodali na trh pouze 1,2 miliardy litru, což je 68 procent celkové produkce.

Oprávnění výrobci proto zavedení minimální ceny vítají. V současné době nejsou schopni levným produktům, jejichž cena nezahrnuje přímou a spotřební daň, konkurovat. Všem, kteří nebudou od příštího roku dodržovat předpisy, hrozí pozastavení nebo úplné odebrání licence na obchod s alkoholickými nápoji.

Analytici však upozorňují, že lidé nebudou ochotni platit za vodku více, než jsou zvyklí. Nová cena by sice měla být srovnatelná s cenou jednoho kilogramu okurek, server Polit.ru však varuje: "Desítky procent Rusů zatím nejsou připraveny utratit za půl litru více než 50 rublů."

Metla na alkoholismus

K zavedení minimální ceny nedošlo v Rusku poprvé. Od roku 1998 museli obchodníci prodávat vodku nejméně za dvacet rublů (zhruba 16 Kč). Licencovaným výrobcům se tehdy podařilo zvýšit svůj podíl na celkových prodejích na šedesát procent.

Kromě zvýšení státních příjmů sleduje Rusko i další cíl. Boj s alkoholismem. Podle oficiálních statistik zemřou ročně na otravu alkoholem desítky tisíc Rusů, řada úmrtí je přitom způsobena konzumací nekvalitní, doma vyrobené vodky. Ruský prezident Dmitrij Medveděv dokonce označil místní alkoholismus za národní katastrofu.

Dalším krokem, o kterém Kreml uvažuje, proto být zavedení státního monopolu na výrobu a prodej alkoholu, čímž by se měla snížit spotřeba. Jak potvrzuje příklad zemí severní Evropy, nápoje se po přechodu na monopol stanou hůře dostupnými. Kromě toho zdraží, protože si stát díky neexistenci konkurence může vysoké ceny dovolit.

Rusko přesto zůstane v "začarovaném kruhu". Ruku v ruce se zavedením monopolu totiž půjde rozvoj šedého trhu, na kterém si lidé začnou obstarávat nedostatkové a drahé zboží. Tím opět naroste spotřeba doma vyrobených "samohonek", což sníží nákup oficiálního zboží a způsobí nárůst úmrtí na otravu nekvalitním alkoholem.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 17. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 22:47