Agris.cz - agrární portál

EK obvinila dovozce a prodejce banánů v jižní Evropě z kartelu

17. 12. 2009 | ČTK

Evropská komise obvinila několik dovozců a prodejců banánů v jižní Evropě z účasti v kartelu, který ovlivňoval ceny na trhu. Jména společností komise zatím nezveřejnila, firmám zaslala obvinění, ke kterému se mají vyjádřit. Komise uskutečnila razii ve firmách v listopadu 2007.

EK nikdy nezveřejňuje jména firem podezřelých z antimonopolního chování, dokud se k obvinění nevyjádří. Společnosti mají šanci přednést své výhrady proti obvinění komise písemně nebo ústně. Teprve poté komise přistoupí k závěrečnému rozhodnutí. Komise může udělit pokutu ve výši až deset procent celkových ročních příjmů podniku, často tato částka představuje stovky milionů eur.

V loňském roce EK udělila pokutu 60,3 milionu eur (1,6 miliardy Kč) dovozcům banánů Dole a Del Monte za kartelovou dohodu v oblasti severní Evropy. Kartelu se účastnila i Chiquita, ta však pokutu nedostala, protože komisi poskytla informace o kartelu, a umožnila tak zahájit vyšetřování, napsaly agentury AP a Reuters.


Zdroj: ČTK, 17. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 00:19