Agris.cz - agrární portál

Vinařství Sádek začalo díky mrazům s výrobou ledového vína

17. 12. 2009 | ČTK

Ve vinařství pod hradem Sádek na Třebíčsku se dnes začalo vyrábět ledové víno. Během mrazivého rána sklidili vinaři hrozny ze zhruba 2000 keřů a vylisovali z nich kolem 150 litrů moštu. K zákazníkům se ale tato specialita dostane až na jaře, protože mošt kvůli vysokému obsahu cukru pomalu prokvašuje, řekl dnes ČTK majitel vinařství Lubomír Lampíř.

Vinařství, které je jediné v kraji Vysočina, v tomto roce kvůli nižší úrodě hroznů vyprodukovalo jen zhruba 80 hektolitrů vína, zatímco jindy to bývá i 200 hektolitrů. Víno je však podle Lampíře lepší díky vyšší kvalitě hroznů. "Kromě ledového už je letošní víno vyrobené. Už jsme i filtrovali a mladé víno dáváme do prodeje," uvedl.

Vinohrady pod Sádkem patří k nejvýše položeným na Moravě. Na téměř čtyřech hektarech pozemků roste kolem 17.000 keřů vinné révy. Sklizeň poslední zhruba jedné tuny hroznů, ponechané na ledové víno, závisela na počasí. Čeká se na nejméně sedmistupňové mrazy. Dnes pod hradem naměřili minus osm stupňů Celsia. Svrasklé hrozny, převážně odrůdy Malverina, od časného rána sklízelo 15 lidí. "Museli jsme to sebrat během jednoho dne. Kdyby se náhodou oteplilo nebo vyskytlo slunko, mohla by ta zmrzlá voda v bobulích povolit," řekl vinař.

Ledové víno je několikanásobně dražší, protože se ho vyrobí podstatně menší množství než z běžné sklizně. "Moštu se z hroznů vylisuje zhruba čtyřikrát až pětkrát méně," vysvětlil Lampíř. Výrazně vyšší je ale sladkost - u loňského ledového vína ze Sádku se obsah cukru v jednom litru blížil ke 400 gramům. Na rozdíl od podzimní úrody se hrozny nezbavují zrn ani stopek, do lisu se sypou celé. Náročnější jsou také některé technologické postupy, hlavně odkalení moštu, dodal vinař.

V Sádku se nacházejí nejzápadněji položené vinice znojemské vinařské podoblasti. Patří mezi několik vinic v zemi, které byly zařazeny do systému ekologického hospodaření. Prvních 300 keřů vinné révy vysázel Lampíř na svahu pod Sádkem skoro před čtvrt stoletím. Kdysi tam bývaly hraběcí vinice, ale zanikly v 19. století. Vinohrady jsou nyní součástí Vinařského a kulturního centra Sádek, kam ročně zavítá kolem 20.000 turistů. V tomto centru se také prodá většina vína. Letos poprvé chystají vinaři zásilku do Vietnamu.


Zdroj: ČTK, 17. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 03:16