Agris.cz - agrární portál

Analytik:Rekordní cena kakaa může zdražit v Česku sladkosti

18. 12. 2009 | ČTK

Rekordní cena kakaa na světových trzích může způsobit cenový růst sladkostí také v Česku. ČTK to dnes řekl analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak. Cena kakaových bobů překonala ve středu 30 let starý rekord, na rekordní výši se vyšplhala i cena cukru. Silně regulovaný evropský trh s cukrem by to podle Tomčiaka výrazněji zasáhnout ovšem nemělo.

"Ceny kakaa se teprve dotkly nových cenových vrcholků a nemáme nyní ke zveřejnění žádné změny v cenách našich výrobků," reagoval mluvčí jedničky českého trhu s cukrovinkami, společnosti Nestlé Česko, Martin Walter.

"Vždy trvá určitou dobu, než se pokles či růst cen té či oné suroviny projeví v dodavatelském řetězci. Před přijetím případných kroků je proto nutné se ujistit, zda se jedná o dlouhodobější cenový trend," dodal.

Cena kakaových bobů se na světových trzích díky slabšímu dolaru ve středu vyšplhala na zhruba 3480 dolarů (asi 62.964 Kč) za tunu. Jednou z příčin je opětovný pokles kurzu dolaru, kvůli čemuž se zvyšují i ceny dalších komodit, nejen potravinářských.

Také cena cukru na světových trzích ve středu překonala rekord a jedna tuna se prodávala za více než 667 dolarů (více než 12.000 Kč). Jednou z hlavních příčin je také pokles dolaru, ale vliv mají i problémy kolem dodávek z Brazílie. Ta je největším producentem i vývozcem cukru na světě.

Obě komodity zažily podle Tomčiaka v uplynulém roce obrovský produkční výpadek. V případe cukru jej způsobilo sucho v Indii. Menší úrodu kakaa v Africe zas způsobilo rozšíření houbovitých chorob stromů.

"Šlo tedy o jednorázové výpadky, na které jsou farmáři již lépe připraveni. Proto se dá očekávat růst produkce v příštím roce, což by minimálně zastavilo stoupající cenu," uvedl Tomčiak, podle nějž však zvyšující globální poptávka bude tlačit cenu vzhůru. "Podle našeho názoru se ceny udrží v nejbližších měsících na vysokých hodnotách," podotkl.


Zdroj: ČTK, 18. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 13:39