Agris.cz - agrární portál

Blokáda dvou mlékáren

19. 12. 2009 | APIC-AK

Dne 10. prosince 2009 blokovali prvovýrobci mléka z okresu Blansko kvůli jeho nízkým výkupním cenám mlékárnu v Olešnici na Moravě. Protestní blokáda začala v půl deváté ráno a trvala dvě hodiny. Zúčastnilo se jí asi dvě stě zástupců prvovýrobců mléka a deset traktorů s přívěsy.

Na akci nechyběl prezident Agrární komory ČR Ing. Jan Veleba a předseda odbytového družstva Mlecoop Ing. Pavel Sáňka. Ve stejný den proběhla blokáda mlékárny Miltra B v Městečku Trnávka na Svitavsku.

Po celou dobu demonstrace byla přítomna Česká televize, televize Nova a zástupci tisku. Zemědělci bojují již o holé přežití, kvůli nízké ceně mléka i ostatních zemědělských komodit vykazují letos velké ztráty. Výkupní ceny komodit nepokryjí ani náklady na výrobu, nehledě na zisk. Na okrese již jeden podnik zrušil chov dojnic, ostatní snižují stavy dojnic a někteří také přemýšlejí o zrušení chovů, snižují mzdy a propouštějí zaměstnance. Zemědělci v letošním roce zorganizovali již několik protestů, ve kterých bojují za udržení zemědělství v naší zemi, za zaměstnanost na venkově, za existenci kvalitních českých potravin.

Ceny mléčných potravin tlačí dolů obchodní systémy

Mezi demonstranty přijel i majitel mlékárny v Olešnici Oldřich Gojiš. Uvedl, že chápe problémy zemědělců, ale ceny mléčných výrobků neúměrně dolů tlačí obchodní systémy, čímž jsou potravináři ve stejné pasti jako zemědělci. I jim klesají tržby a každý haléř na zvýšení farmářské ceny je pro ně zásah do již tak nízkých tržeb. „Zásadní problém vidím v rozdílných dotacích zemědělců nových zemí a starých zemí Evropské unie. Tím došlo k tomu, že znevýhodnění našich zemědělců v dotacích je 40 – 45 % proti zemím, jako jsou Německo, Rakousko, Dánsko, Nizozemsko, Francie, zkrátka země bývalé EU-15,“ uvedl Gojiš. Dodal, že nastalý problém v cenách mléka a mléčných výrobků se netýká jen zemědělců a zpracovatelů, je to problém celého našeho národního hospodářství. „Pokud odsud odejdou zemědělci a potravináři, je ohrožena zaměstnanost, péče o krajinu a dopadne to na návazná odvětví. Je nyní na ministerstvu zemědělství a vládě, zda se k nám postaví čelem a uvidí tento problém v širších souvislostech, a to jak našich, tak uvnitř Evropské unie, kde se po Novém roce bude řešit nový rozpočet na řadu let dopředu,“ uvedl Gojiš.

Protesty u mlékárny v Městečku Trnávka

Asi pět desítek zemědělců zablokovalo ve čtvrtek 10. prosince i mlékárnu Miltra B v Městečku Trnávka na Svitavsku. Vjezd do podniku blokovali hodinu traktorem s přívěsem. Chtěli tím upozornit na nízké výkupní ceny mléka. Pro řadu z nich je už situace neudržitelná a musí chovy krav likvidovat.

„Nikdo nebude fungovat dlouhodobě pod náklady, to je ekonomická sebevražda. Měli jsme 1000 kusů krav před sedmi lety, teď jich máme 330. Bojujeme, jak se dá,“ řekl Ferdinand Vrbovský z firmy Agro Kunčina.

Zemědělci upozorňují, že nejde o poslední protest. Farmáři dlouhodobě poukazují na to, že cena mléka se pohybuje kolem šesti korun za litr, výrobní náklady jsou kolem osmi korun. Chtějí proto, aby mlékárny víc tlačily na obchodní řetězce, které dosud kupují mléčné výrobky velmi levně. „U marketů to bude účinnější. Další akce budeme dělat tam,“ řekl předseda Agrární komory v Ústí nad Orlicí Oldřich Žďárský.

Ředitel mlékárny Miltra B Tomáš Juřica farmářům řekl, že je sice chápe, ale moc dělat nemůže. „Ceny si diktují obchodní řetězce. Až polovina z ceny výrobků zůstává u obchodníků,“ řekl. „Celá tato akce je naprosto oprávněná. Snaha zemědělců po vyšší nákupní ceně je oprávněná. Vyrobit litr mléka za současné výkupní ceny není možné,“ uznal Juřica.

Dobrou zprávou pro zemědělce je, že poslanci jim z rozpočtu schválili 1,5 miliardy korun. Podle hejtmana Pradubického kraje Radko Martínka zemědělci dostanou ale méně než letos a celou situaci to neřeší. Proto se sešel s ministrem zemědělství Jakubem Šebestou. Navrhl mu, aby farmáři dostávali dotace na mléko, tedy doplatek do výrobních nákladů za litr mléka. „Je to návrh. Ministr to musí zvážit. Dotace by neměla přesáhnout cenu výrobních nákladů, není to dotace na zisk,“ řekl hejtman.

Jedná se o protestech před prodejnami řetězců

Krizový štáb zemědělců Pardubického kraje podle Vandy Rektorisové z AK Chrudim považuje současnou situaci ohledně nízkých výkupních cen mléka za totálně likvidační, a proto jsou rozhodnuti pokračovat v protestech nejen před branami mlékáren. „Hrozící ekonomický kolaps na straně farmářů bude ve svém důsledku znamenat výrazný úbytek mléka a tím nedostatek suroviny pro mlékárny. Jako reálná se jeví hrozba omezení sortimentu českých mléčných výrobků na pultech obchodů, to znamená volnou cestu pro další nežádoucí dovoz ze zahraničí,“ uvedla Rektorisová

Jak na tiskové konferenci krizového štábu zemědělců Pardubického kraje uvedl v minulém týdnu jeho předseda Ing. Oldřich Vašina, je nutné, aby platilo heslo „Čechům české potraviny“. V této souvislosti farmáři vyzývají k navýšení ceny mléka za prosinec 2009 alespoň na úroveň sedmi korunč a od ledna minimálně na 7,50 koruny, zavedení minimální ceny mléka do doby, než bude zrušena kvotace. Zemědělci a zpracovatelé považují za krajně nemravné chování obchodních řetězců, které neúměrně navyšují cenu pro spotřebitele. Farmáři vyzývají spotřebitele, aby nákupem v řetězcích podporovali potraviny českého původu.

Vzhledem k současnému stavu zemědělství farmáři počítají s dalšími protestními akcemi před branami mlékáren, ale především také u samotných obchodních řetězců. O konkrétní podobě demonstrací a jejich razanci krizový štáb zemědělců Pardubického kraje v současné době vyjednává.

Marcela Pokorná

ředitelka OAK Blansko

Eugenie Línková

mediální poradce prezidenta AKČR


Zdroj: APIC-AK, 19. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:17