Agris.cz - agrární portál

Vysoká úroda švestek výrazně zvýší výrobu kořalky v pálenicích

21. 12. 2009 | ČTK

Za patnáct let rekordní rok na slivovici hlásí letos české pěstitelské pálenice. Zatímco v sezoně 2008/2009 vyrobily zhruba pět milionů litrů absolutního alkoholu, v roce 2009/2010 to bude podle předběžných odhadů o dva miliony litrů více, což bude jeden z nejsilnějších roků. Díky tomu odvedou pěstitelské pálenice do státního rozpočtu na spotřební dani zhruba půl miliardy korun. ČTK to řekl předseda Unie destilatérů ČR Václav Šitner. "Zatímco dříve tvořily jablka zhruba 70 procent, pětinu hrušky a zbytek švestky, tak letos je to obráceně. Jablka téměř vůbec nebyly, hrušek je v pálenicích tak 30 procent a přes 60 procent je švestka," dodal. Letošní rok označil za slivovicový. Na jaře hodně pršelo a švestky měly vláhu, tedy velmi dobrou cukernatost, v červenci a srpnu pak přišlo teplo a ovoce mělo dobrou výtěžnost, vysvětlil.

V ČR oficiálně funguje 463 pálenic, z toho 35 až 40 procent v Čechách, kde jich bylo před roku 1990 minimum. Počet vydaných povolení na pálení je v ČR přitom asi 670. Každý rok jich přibude 15 až 20 pálenic. Rozmach je dán tím, že po vstupu do EU mají natrvalo 50procentní úlevu na spotřební dani. Dosud je pro velké likérky spotřební daň korun 265 korun za litr absolutního alkoholu, od ledna 2010 bude 285 korun, ale minipalírny budou platit jen 144 korun. Výrobky jsou díky tomu pro lidi dostupnější, z alkoholu se odvede alespoň nějaká daň a hlavně je lihovina pod kontrolou.

Pokud bude podle Šitnera docházet k neúměrnému zvyšování daně, tak lidé budou více pálit doma, kde už není zajištěna taková kontrola a může docházet k újmám na zdraví.

Pálenic a moštáren bude přibývat, protože trvá odchod lidí z měst do vesnic, kde se znovu více pěstují ovocné stromy a lidé chtějí přebytky zužitkovat. Šitner přesto čeká, že se nějaké pálenice uzavřou kvůli tomu, že zákazník bude chodit jenom tam, kde mu pálenka bude chutnat. Místy už k tříbení kvality dochází. Investice jen do destilačního zařízení se pohybuje od jednoho milionu do dvou milionů Kč.

V pěstitelské pálenici si může každý zahrádkář nechat vypálit 30 litrů stoprocentního alkoholu, který nesmí prodávat. Ovoce musí pěstitel získat ze své nebo pronajaté zahrady nebo může dovézt do pálenice plody, které získal platbou deputátem v rámci směnného obchodu.


Zdroj: ČTK, 21. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 01:38