Agris.cz - agrární portál

Okrasné květiny: Pomalý proces schvalování udržuje evropský export mimo trh

21. 12. 2009 | APIC-AK

Kvůli byrokratickým zpožděním se na americký trh dostane jen část evropského exportu.

Producenti hrnkových rostlin, řezaných květin a semen čekají již roky na nezbytné povolení od amerických úřadů. Zmíněné produkty jsou určeny pro běžné spotřebitele, kteří je obvykle nakupují v zahradních centrech či v supermarketech. Ukázkovým příkladem jsou bromélie. Žádost o umožnění jejich prodeje v USA byla předložena před 25 lety, avšak od té doby nebyla schválena. Navzdory těmto byrokratickým zpožděním se na americký trh dostane velký objem evropského exportu, avšak je zde prostor pro mnohem větší export. Největším hráčem je v současnosti Nizozemsko, které se na exportu podílí 231 mil. USD. Dánsko se podílí 10 mil. USD a Itálie 0,9 mil. USD (podle údajů poskytnutých americkým Ministerstvem zemědělství).

Důvodem procesu schvalování je zajištění toho, že do USA nebudou nevratně zaneseny nemoci rostlin (a to v rostlině samotné nebo v půdě). Požadavky na import určují úředníci z útvaru pro ochranu a karanténu rostlin z Inspekce zdravotního stavu zvířat a rostlin (APHIS) při Ministerstvu zemědělství. Povolení k dovozu musí být uděleno v případě dovozu sadebního materiálu, malých množství semen, ovoce a zeleniny, stavebního dřeva, bavlny, řezaných rostlin, ohrožených rostlinných druhů a chráněných rostlin.

EU chápe obavy USA, avšak domnívá se, že celý proces by neměl trvat tak dlouho. APHIS navíc v roce 2008 pravidla ještě zpřísnila a k udělení povolení k dovozu požaduje nyní od exportérů ještě další informace. Podle úředníka z EU je zpoždění způsobeno tím, že APHIS zpracovává prioritně žádosti od amerických producentů, kteří chtějí své výrobky exportovat, a až pak od evropských výrobců, kteří chtějí rostliny dovážet do USA. Situace je těžko pochopitelná především pro Nizozemce, kteří mají jinak s USA dobré obchodní vztahy.

Byly sestaveny americko-evropské pracovní skupiny, které se mají věnovat dokončení zatím nevyřízených záležitostí, avšak podle EU zatím nedosáhly příliš velkého pokroku.


Zdroj: APIC-AK, 21. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:27