Agris.cz - agrární portál

Madeta nabídla družstvu Jih v prosinci přes sedm Kč za litr

22. 12. 2009 | ČTK

Největší tuzemská mlékárna Madeta nabídla při dnešním jednání družstvu Jih v prosinci přes sedm Kč za litr mléka. ČTK to řekla mluvčí Madety Barbora Daňková a potvrdil ředitel Milan Teplý. Madeta zatím podle Jihu platí 6,22 Kč, družstvo tak na litru tratí až 2,50 Kč. Místopředseda Jihu Zdeněk Houška po jednání ČTK řekl, že se s Madetou na cenách nedohodli a jednání budou pokračovat v lednu.

Družstvo smlouvu platící do března 2010 vypovědělo počátkem prosince, právě kvůli nízkým výkupním cenám. Ty jsou podle Houšky podprůměrné. Družstvo Madetě dodává na 520.000 litrů mléka denně, což je asi polovina objemu nákupu. "Naposledy se cena zvýšila za listopad, a to o 13 haléřů, což je stále dvě až 2,50 Kč pod výrobními náklady," řekl Houška. Ředitel Madety tvrdí, že družstvo si do ceny nezapočítává paušální bonus 15 haléřů na litr mléka. Na bonus je ale podle Houšky zvláštní smlouva "postavená na objemu dodávek mléka nad 500.000 litrů denně."

Poté, co Madeta zveřejnila prosincovou cenovou nabídku, zdůraznil, že družstvo nemá podepsanou žádnou smlouvu o cenách. "O prosincových cenách se dnes mluvilo jen ve všeobecných rysech. Pokud to tak bude, budeme rádi," uvedl. Dokud zemědělci nemají mléko zaplacené, nelze podle něj o cenách mluvit. Mlékárna platí družstvu za mléko 30 dnů po ukončení měsíce, i když vyúčtování chodí na jeho počátku. "Co dostaneme za prosincové mléko, budeme vědět 4. ledna," vysvětlil místopředseda.

Podle mluvčí Madety mlékárna "jen pokračuje v rovnoměrném navýšení ceny, prosincové mírně překročí úroveň sedmi korun," řekla ČTK. Mluvčí odmítla, že by Madetu k tomuto kroku dohnala výpověď smlouvy a nebezpečí vývozu českého mléka za hranice.

Situaci na trhu dlouhodobě sleduje i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, potvrdil dnes ČTK místopředseda úřadu Robert Neruda. Důvodem je jednání obou stran - dodavatelů i odběratelů - i akce zemědělců v minulosti. Konkrétním jednáním mezi Madetou a družstvem Jih se ale ÚOHS nyní nezabývá.

Družstvo nyní zbývající mléko dodává do klatovské mlékárny a vyváží do Německa. Tam prý farmáři dostanou zhruba 7,50 Kč za litr. O mléko podle Houšky projevili zájem další odběratelé z různých zemí Evropy, jejichž vyjednávači už družstvo kontaktovali. "Pokusíme se domluvit doma, ohrožení jsou teď především zpracovatelé a české výrobky na českém trhu," řekl Houška.

Produkci mléka podle něj družstvo v příštím roce sníží ze současných asi 950.000 litrů denně o pět až deset procent, protože několik subjektů skončilo a další jsou před likvidací.

Generální ředitelka olomoucké mlékárny Olma Simona Sokolová ČTK řekla, že druhý nejvýznamnější tuzemský výrobce mléčných výrobků chce, jak dříve avizoval, do konce příštího roku postupně navýšit výkupní cenu mléka na zhruba 7,50 Kč za litr. "Rádi bychom platili zemědělcům i více, jsme však limitováni trhem. Uvidíme, co nám trh umožní," uvedla Sokolová.


Zdroj: ČTK, 22. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 02:16