Agris.cz - agrární portál

Na Vysočině funguje sedm mléčných automatů, přibudou další

22. 12. 2009 | ČTK

Na Vysočině bylo od začátku října zprovozněno sedm mléčných automatů. Čerstvé mléko z regionálních farem si lidé mohou načepovat v obchodech například v Pelhřimově a v Humpolci. Další stroje budou přibývat. Krajská veterinární správa jedná o registraci tohoto nového způsobu prodeje mléka s dalšími dvěma podniky, řekl dnes ČTK ředitel veterinární správy Jiří Šulc.

Zemědělci mají zatím s automaty různé zkušenosti - podle zjištění ČTK někde prodej mléka stoupá, jinde je zájem slabší. Obtížná jsou prý i jednání o umístění strojů v obchodech.

Vysočina je největším producentem mléka v Česku, na republikové výrobě se podílí více než 16 procenty. Přímým prodejem si chovatelé chtějí vylepšit tržby, byť tak mohou zpeněžit jen malou část produkce. Dodávky do mlékáren jsou pro ně déle než rok ztrátové. V posledních měsících se sice výkupní ceny mléka mírně zvedly na šest Kč až 6,50 Kč za litr, zemědělci ale i tak stále prodělávají.

"Situace ve výrobě mléka je pořád velmi špatná," řekl Michal Bratršovský, tajemník Zemědělského svazu ČR na Vysočině. Automaty podle něj pomáhají menším výrobcům. "Pro podniky, které dělají denně 5000 litrů mléka a víc, je to bezpředmětné," uvedl.

Koncem října zprovoznila svůj první automat farma Mošnova z Vystrkova na Pelhřimovsku, která chová 50 krav. Lidé si mohou pro čerstvé plnotučné mléko dojít do humpoleckého obchodu s ovocem a zeleninou, za litr platí 14 Kč. Denně se prodá asi 150 litrů. "Je to náročné na čas a na obsluhu. Na druhé straně dostaneme za mléko rychleji hotovost," popsala první zkušenosti farmářka Květa Mošnová. O výdělku se prý zatím nedá mluvit, protože ještě řadu řadu měsíců potrvá, než se farmě vrátí peníze za nákup automatu.

Úspěšnost automatů hodně závisí na jejich umístění. Farmář, který si nepřál zveřejnit své jméno, uvedl, že s obchodními řetězci je dohoda hodně složitá. Na novém trendu se podle něj také snaží přiživit i další podnikatelé. Jedna brněnská firma prý rozesílá zemědělcům v kraji nabídky na umístění automatu s tím, že má zajištěno 200 lukrativních míst v obchodech po celé zemi. Podle farmáře jsou ale ceny v nabídce předražené.


Zdroj: ČTK, 22. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 01:38