Agris.cz - agrární portál

Plzeňský Stock letos očekává historicky rekordní prodej i výrobu

23. 12. 2009 | ČTK

Historicky rekordní výrobu i prodej očekává letos plzeňský Stock. Největší výrobce lihovin letos prodá v Česku a na Slovensku přes 28 milionů litrů nápojů, loňský rekord činil 27,53 milionu litrů. Navíc díky výrobě pro sesterskou společnost v Itálii podnik vyprodukuje přes 31 milionů litrů lihovin. ČTK to řekl generální ředitel likérky Petr Pavlík.

"Od října se začal prodej velmi pozitivně vyvíjet. Každý z posledních třech měsíců bude historicky rekordní, krize byla překonána," dodal. Jen za prosinec plánuje podnik vyrobit pět milionů litrů lihovin. Pokud by firma produkovala každý měsíc stejný objem, pokryla by celou spotřebu alkoholu v Česku. Podle Pavlíka ale souvisí vyšší prodej se zvýšením spotřební daně i DPH od ledna 2010. Obchody i lidé se kvůli očekávanému zdražování předzásobují. Stock zavedl už v polovině října nepřetržitý provoz, který potrvá do konce roku.

Celkově letos podnik vyrobí přes 31 milionů litrů lihovin, což je více než polovina roční spotřeby alkoholu v ČR. Rozdíl zajistí zejména výroba nápojů pro sesterskou firmu v Itálii.

"Maloobchod roste, lidé kupují značky, kterým věří," dodal obchodní ředitel Richard Švéda. Prodej v restauracích a barech, které nejsou tolik plné jako loni, se naopak snižuje. Zatímco loni byl poměr maloobchod ku gastronomii 50:50, letos vede o pět procentních bodů prodej v obchodech. Proto jsme navýšili počet obchodních zástupců, abychom se příští rok dostali opět na poměr 50:50, dodal.

Podnik přiznal, že v době krize jsou na regálech v obchodních řetězcích těžkým soupeřem privátní značky. Také proto firma v říjnu přišla s novým designem lahve fernetů, která podle Pavlíka "působí více prémiově".

Šéf likérky zároveň uvedl, že začátek roku 2010 bude vinou předzásobení těžký. Podnik chce být ale více vidět v médiích. Výdaje na reklamu, a podporu prodeje chce proto i v době krize oproti letošku téměř zdvojnásobit. Vinou nárůstu daní zdraží od ledna největší česká likérka lihoviny v průměru o tři až sedm korun na půllitr.

Zatímco ještě v roce 2000 byla v Česku spotřeba běžných 40procentních lihovin devět litrů na hlavu a rok, letos to bude o polovinu méně. "Mladí nepijí více, spíše o tom mluví," dodal marketingový ředitel Tomáš Tarcala.


Zdroj: ČTK, 23. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:03