Agris.cz - agrární portál

Američané i v době krize kupují bioprodukty

29. 12. 2009 | ÚZPI

Údaje ze studie Packaged Facts.

Ani jedna z nejhorších recesí Spojených států za několik desetiletí nesnížila v zemi zájem o biopotraviny a ekologické zboží. Podle studie uskutečněné výzkumnou společností Packaged Facts tržby amerických supermarketů z prodeje etických produktů nebo zboží přátelského k životnímu prostředí, od biopotravin po úsporné žárovky, v letošním roce stoupnou o 8,7 % na téměř 38 mld. USD (659,3 mld. Kč).

Ekologické produkty a produkty s označením bio tradičně zaujímaly místo v regálech supermarketů s výběrovým, a tedy i dražším zbožím. Stále více maloobchodních firem, jako jsou Wal-Mart Stores a Safeway, však zvyšuje nabídku tohoto zboží a ceny některých těchto produktů již mohou konkurovat cenám konvenčních produktů.

Američané v loňském roce utratili za potraviny v obchodech se smíšeným zbožím, supermarketech a dalších velkých maloobchodech 511,9 mld. USD. Od počátku letošního roku výdaje spotřebitelů v těchto obchodech stouply o 1,9 %. Prodej certifikovaných biopotravin stoupl loni podle údajů Asociace bioobchodu o 17 % na 24,6 mld. USD.

Zdroj: EnviWeb


Zdroj: ÚZPI, 29. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:01