Agris.cz - agrární portál

Více silážní kukuřice v Evropě

31. 12. 2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Evropští zemědělci pěstují stále více silážní kukuřice. Zatímco vývoj u zrnové kukuřice se rok od roku podle situace na trhu mění, křivka u silážní kukuřice ve většině zemí stále stoupá.

V Dánsku pěstitelské plochy silážní kukuřice kontinuálně rostou již deset let. V roce 2009 dosáhly 180 000 ha. Také ve Velké Británii se pěstuje více silážní kukuřice. V Belgii se pěstitelské plochy kukuřice konstantně drží okolo 250 000 ha, podíl silážní kukuřice však stoupá. Pěstování mírně roste i v Německu. Podle odhadu Německého výboru pro kukuřici nyní putuje do zařízení na výrobu bioplynu silážní kukuřice z 375 000 ha. Očekává se však stoupající tendence, protože v současné době zásobuje bioplynové stanice přibližně 7 % pěstitelů kukuřice v Německu a dalších 5 % to má následujících letech v úmyslu.

Jak ukázala studie z Francie, při ekonomickém hodnocení a mezistátním porovnání produkce silážní kukuřice hrají vedle výnosů stále větší roli i další faktory, jako velikost podniků a pozemků, pronájem ale i vzdělávání zemědělců. Podle této studie mají jasné strategie využití a důsledný management nákladů pro hospodářský úspěch stejně velký význam jako pěstování na poli.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 31. 12. 2009





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 16:03