Agris.cz - agrární portál

Pivovar Jihlava ode dneška zdražil v průměru o pět procent

1. 1. 2010 | ČTK

Pivovar Jihlava ode dneška zdražil své pivo v průměru o pět procent. Obchodní ředitel pivovaru Miloš Vostrý zdůvodnil změnu cen zvýšením spotřební daně a daně z přidané hodnoty. Pivo od dnešního dne zdražily také největší pivovary Plzeňský Prazdroj a Staropramen. "Hořký mok" z Plzně podraží v průměru o 4,6 procenta, pražský pivovar zdražil od ledna půllitr sudového piva o 70 haléřů až jednu korunu.

"S cenami jsme nic nedělali od února 2008," uvedl Vostrý z jihlavského pivovaru. Pro příští rok plánuje podnik další zvýšení výroby. Měla by k tomu přispět modernizace stáčecích linek. Stavba nové stáčecí linky na lahvové pivo začne v březnu demolicí současného zařízení. S dokončením se počítá v květnu.

V Jihlavě činil v předešlém roce výstav 140.500 hektolitrů piva, zatímco v předcházejících dvou letech se jeho roční produkce pohybovala kolem 90.000 hektolitrů. O více než polovinu na 70.000 hektolitrů se zvýšila i produkce lahvového piva, řekl ČTK ředitel pivovaru Jaromír Kalina.

"Meziroční nárůst výroby je nejvyšší mezi českými pivovary," uvedl Kalina. Odbyt se výrazně zlepšil hlavně v regionu, kde se jihlavské pivo prodává pod značkou Ježek. Podle obchodního ředitele Miloše Vostrého je příčinou úspěchu jednoznačně příklon k regionálním produktům. "Jsem přesvědčen, že zákazníkům nabízíme kvalitu za rozumnou cenu," uvedl Vostrý.

Ze sklepení se na povrch přestěhuje také stáčecí linka na sudové pivo. "Sudů přibývá, teď je nutné je vozit výtahem do sklepa a zase zpět, a to je hodně pracné," podotkl Vostrý. Náklady včetně dalších investic dosáhnou desítek milionů korun.

Podle Kaliny se daří stabilizovat také ekonomiku firmy - v posledních letech fungoval pivovar spíš se ztrátou. Změny byly odstartovány příchodem nového majoritního vlastníka, jímž se v únoru 2008 stala společnost K Brewery Group. Díky začlenění do skupiny má jihlavský pivovar prodejní místa po celé republice. Za hranicemi prodává asi desetinu produkce.

Skupina K Brewery vlastní v Česku šest pivovarů. Kromě jihlavského jsou to pivovary v Klášteře Hradišti nad Jizerou, v Protivíně (Platan), v Hlinsku (Rychtář), v Uherském Brodě (Janáček) a ve Vysokém Chlumci (Vévoda).

Pivovar Jihlava letos oslaví 150. výročí svého vzniku. Součástí oslav bude výstava k historii pivovarnictví v jihlavském Muzeu Vysočiny a také akce pořádané s jihlavským hokejovým klubem Dukla.


Zdroj: ČTK, 1. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 19:01