Agris.cz - agrární portál

Obchodníci vyberou advokáty na stížnosti kvůli novému zákonu

4. 1. 2010 | ČTK

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) vypsal výběrové řízení na advokátní kancelář, která má obchodníkům pomoci s přípravou plánovaných stížností k Ústavnímu soudu a Evropské komisi na nový zákon o významné tržní síle a jejím zneužití. Legislativní norma bude od února regulovat vztahy mezi obchodními řetězci a dodavateli, přičemž obchodníci zákon kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškodí jejich vztahy s dodavateli.

Prezident SOCR Zdeněk Juračka dnes ČTK řekl, že advokátní kancelář by měla analyzovat situaci a navrhnout obchodníkům další postup při přípravě a podání stížnosti na nový zákon o významné tržní síle. Juračka odhadl, že případné podání stížností k ÚS a EK lze očekávat až v horizontu několika měsíců, protože jejich důkladná příprava zabere nějaký čas. "Finanční prostředky na to (přípravu stížností) už máme připraveny," podotkl Juračka. Stížnosti k ÚS a EK Juračka zdůvodnil tím, že zákon o významné tržní síle má diskriminační charakter a zavádí vůči obchodníkům nezvyklé praktiky. "Zákon by vedl k silnému omezování svobody podnikání, a to hned v několika paragrafech. V některých paragrafech jsou zase archaická znění, která lze těžko použít v dnešních obchodních vztazích," upozornil již dříve Juračka, podle kterého bude od února velký problém uzavřít novou obchodní smlouvu. "Zákon je skutečně legislativním paskvilem a ostudou české legislativy," podotkl Juračka.

Obchodním řetězcům hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu. Zákon ukládá hlavně obchodním řetězcům, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, které musí obsahovat cenové podmínky i údaje o snižování cen. Zákon pevně stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od dodání. Řetězce také nebudou smět prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily, což se nemá vztahovat na rychle se kazící či sezonní výrobky.

Farmáři i výrobci potravin v minulosti kritizovali zejména cenový nátlak řetězců, kdy jsou prý nuceni dodávat zboží na hranici výrobních nákladů, či vybírání poplatků. Dodavatelé platí třeba za to, že vůbec mohou řetězci dodávat, za umístění zboží na lukrativní místo v obchodě či na reklamních letáčcích obchodníků. Zákon naopak kritizovali obchodníci. Podle nich a také podle některých odborníků může zákon zdražit potraviny na pultech obchodů a navíc snížit ochotu obchodníků odebírat zboží od tuzemských firem.

Některé obchodní řetězce se nyní podle informací Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) snaží přimět své dodavatele k prohlášení, kvůli kterému by se na ně nevztahoval nový zákon o významné tržní síle. Úřad ale upozorňuje, že žádné takové prohlášení řetězce nezbaví povinnosti dodržovat zákon regulující jejich činnost.

Zákon o významné tržní síle a jejím zneužití předloni předložila skupina poslanců ČSSD a normu podpořila potravinářská komora. Nejprve zákon sněmovně vrátil Senát. Připojil k němu pozměňovací návrh, aby se kontrola týkala jen prodeje zemědělských a potravinářských produktů. Sněmovna na to přistoupila. Zákon ale poté vetoval prezident Václav Klaus. Podle něj nevhodně reguluje vztahy mezi dodavateli a odběrateli na maloobchodním trhu a vykazuje řadu legislativních nedostatků. Prezidentovo veto poslanci loni v listopadu přehlasovali.


Zdroj: ČTK, 4. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 02:42