Agris.cz - agrární portál

Čeští vinaři budou letos moci přikyselovat víno

5. 1. 2010 | ČTK

Čeští vinaři budou moci v letošním vinařském roce přikyselovat své produkty. Vláda dnes schválila návrh, které jim to umožní. Výjimka, jejíž udělení umožňuje evropská legislativa, má zvýšit konkurenceschopnost českých vinařů vůči vínům z dovozu. V důsledku extrémně slunečného počasí měly hrozny z letošní tuzemské sklizně vysokou cukernatost, což způsobilo zvýšené odbourávání kyseliny vinné přímo v hroznech.

Možnosti přikyselování již využily sousední státy Rakousko a Německo, které také spadají do severních vinařských oblastí, stojí v materiálu, který má ČTK k dispozici. Pro Česko je přitom typické spíše doslazování vín, a to kvůli klimatickým podmínkám s kratším slunečním svitem.

Přikyselování vín umožňuje například jeho producentům z jihoevropských zemí, které mají díky podnebí výrazně lepší podmínky pro jeho pěstování než tuzemští vinaři, vyrobit s nižšími náklady typově a chuťově srovnatelná vína s víny tuzemskými. Probíhající vinařský rok začal 1. srpna 2009, potrvá do posledního července 2010.


Zdroj: ČTK, 5. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 03:47