Agris.cz - agrární portál

MZe: Ovoce zdarma dostanou školáci nejspíše od března

6. 1. 2010 | ČTK

Program ovoce do škol, v jehož rámci budou školáci dostávat zdarma ovoce a zeleninu, by mohl reálně odstartovat začátkem března. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Zahájení programu schválila před Vánoci vláda. Opatření, které již v roce 2006 navrhla EU, má vést ke snížení dětské obezity. Někteří kritici jej však v minulosti označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu.

Vorlíčkova slova ČTK potvrdil mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vilém Frček, podle nějž bude skutečné zahájení dodávek záviset zejména na dodavatelích. Ti mohou fondu od začátku roku do půlky ledna podávat žádosti o zařazení mezi schválené prodejce. Jejich seznam bude následně zveřejněn na webu SZIFU. Školy poté budou moci schválené dodavatele kontaktovat, řada firem bude však nejspíše školy oslovovat sama, míní Frček.

"Kromě čerstvého ovoce a zeleniny dostanou školáci od státem schválených dodavatelů zdarma také balené ovocné a zeleninové šťávy bez chemických přísad," uvedl v prosinci ministr zemědělství Jakub Šebesta. Do prvních až pátých tříd základních škol, pro něž je program určen, v Česku chodí více než 450.000 dětí. Z unijního rozpočtu má na dotované ovoce jít 53 milionů z celkových téměř 73 milionů korun. Zbývajících necelých 20 milionů korun poskytne ze svého rozpočtu stát. Součástí akce na podporu konzumace ovoce a zeleniny bude i doporučení školám, jak děti vést ke zdravému stylu života. Na program vyčlenila EU v letošním roce pro 27 členských zemí celkem 90 milionů eur.

Zájem o novinku se zatím prý nedá odhadnout. Podle Šárky Svobodové z ministerstva školství se však zřejmě do programu nezapojí všechny školy. Do podobného projektu dotujícího žákům mléko se v aktuálním školním roce v Česku dosud zapojila zhruba polovina škol.

V uplynulém školním roce školní mléko dotovala pouze Evropská unie, předchozí vláda Mirka Topolánka totiž národní dotaci zrušila. Počet do programu zapojených škol následně klesl o třetinu, množství odebraných výrobků o více než polovinu.

Letos se do programu mohou kromě žáků základních škol poprvé zapojit také děti ve školkách a středoškolští studenti. Podle informací z poloviny listopadu zájem o školní mléko však zatím nedosáhl úrovně před zrušením národních dotací.


Zdroj: ČTK, 6. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 18:07