Agris.cz - agrární portál

Zemědělství na Vysočině živí stále méně lidí

6. 1. 2010 | Mladá fronta Dnes

Počet pracujících v zemědělství, lesnictví a rybářství na Vysočině se do loňského září meziročně snížil téměř o 12 procent na 22 700 osob. Podle informací úřadů práce pokračovalo propouštění i v následujících měsících. Kromě obvyklého ukončování sezonních prací se mezi nezaměstnané hlásili i pracovníci z rostlinné výroby, což dřív nebývalo. Ze statistik vyplývá, že i tak Vysočina zůstala nejsilnějším zemědělským krajem v Česku.

Vysočina se v loňském třetím čtvrtletí podílela na celkové zaměstnanosti v českém zemědělství 14 procenty, což byl nejvyšší podíl mezi kraji. Větší propouštění zdůvodňují podniky špatnou ekonomickou situací. Nejvíc si stěžují na ztrátový prodej mléka. Pro pracovníky na polích prý také v zimě nemají jinou práci. „Například dřív traktoristé odklízeli sníh, ale dneska to nikdo nechce platit. Pro podniky je proto výhodnější je propustit a vzít si je zase na jaře,“ vysvětlil Karel Coufal, ředitel třebíčské okresní agrární komory.

Farmáři na Vysočině jsou největšími producenty mléka a brambor, patří mezi nejvýznamnější dodavatele masa. Hlavní zaměstnání v zemědělství, lesnictví nebo rybářství měl loni na podzim bezmála každý desátý pracovník na Vysočině, zatímco republikový průměr se pohyboval kolem tří procent.

Počet pracovníků v zemědělství však dlouhodobě klesá. „Snižuje se živočišná výroba, která zaměstnává nejvíc lidí,“ vysvětlil Coufal. Pole se dají obdělávat s menším počtem lidí díky výkonnějším strojům.

Vzdělávání pro zemědělství se vytrácí i ze středních škol. Na České zemědělské akademii v Humpolci studuje 950 žáků, na zemědělství je zaměřena asi třetina. Mezi ně se ale počítají studující v oborech věnujících se chovu koní, jezdectví a kynologii. Na klasické zemědělství je zaměřeno jen agropodnikání. „Každoročně končí jedna třída, to je kolem 30 dětí,“ přiblížil ředitel školy Otakar Březina. Podle něj mají studenti šanci na uplatnění v praxi, protože teď z podniků odchází hodně techniků do důchodu. Někteří absolventi se vracejí na rodinné farmy, velká část jde ale na vysokou.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 6. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 04:07