Agris.cz - agrární portál

Nové odrůdy brambor s nízkou uhlíkovou stopou

6. 1. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Společnost Sárvári Trust ve Walesu uvedla čtyři nové odrůdy brambor, které by měly pomáhat pěstitelům snižovat uhlíkovou stopu.

Těmto novým odrůdám – Sárpo, Una, Sárpo Shona, Blue Danube a Kifli – byl udělen status v seznamu vypracovaném organizací Potato Council v červnu 2009 po deseti letech výzkumu a pokusů.

Byly oficiálně uvedeny v polovině srpna 2009 na dnu otevřených dveří společnosti. Jsou popisovány společností jako odrůdy „s nízkou uhlíkovou stopou“ protože jejich vysoká resistence vůči plísním a jiným chorobám a škůdcům znamená, že vyžadují méně chemických ošetření a jsou vhodné pro organické pěstování.

Ředitel výzkumu David Shaw řekl, že o ně existuje velký zájem po prvním hodnocení ministerstvem DEFRA - Food Swecurity Assessement, které je představilo jako ekologicky příznivé a udržitelné.

Tyto brambory nepotřebují postřikování proti plísním, mšicím nebo plevelům. Jsou statné, proto vyžadují méně hnojiv.

Jsou také odolnější vůči suchu a mohou být skladovány v nechlazeném skladu, proto nepotřebují chemikálie proti klíčení.

Například odrůda Kifli v databázi odrůd brambor British Potato Variety Database získala maximální třídu devět pro svoji resistenci vůči háďátkům rodu Globodera.

Charakteristika odrůd:

Sárpo Una – raná odrůda s dobrou resistencí vůči plísním listů a resistencí vůči plísním hlíz.

Sárpo Shona – raná odrůda s bílou pokožkou hlíz, resistentní vůči plísním a resistentní vůči viru PVY kmene O (potato virus Y, strain O).

Kifli – odrůda s podlouhlými hlízami s bílou pokožkou se střední resistencí vůči plísni bramborové a vysokou resistencí vůči viru PVY kmene O (potato virus Y, strain O).

Blue Danube – raná odrůda s hlízami s modrou pokožkou. Má dobrou resistenci vůči viru PVY kmene O (potato virus Y, strain O) a viru PLRV (potato leafroll virus), bakteriálnímu černání stonků bramboru (patogen Erwinia carotovora subsp. atroseptica) a fusariové hnilobě (patogen Fusarium solani x coeruleum).


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 6. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 04:20