Agris.cz - agrární portál

Zemědělské odbory zatím neprosadily růst mezd, podniky jsou proti

7. 1. 2010 | ČTK

Zemědělští odboráři se zatím nedohodli s agrárními podnikateli na kolektivní smlouvě pro letošní rok. ČTK to potvrdili představitelé obou stran. Zatímco odbory požadují čtyřprocentní meziroční navýšení mzdových tarifů, podnikatelé se odmítají zavázat k jakémukoliv platovému růstu. Platy v zemědělství dlouhodobě výrazně zaostávají za průměrem celého národního hospodářství. Obor již více než rok trápí nízké výkupní ceny.

"Myslím si, že to dopadne tak, že bude muset rozhodnout někdo třetí," řekl ČTK šéf zemědělských odborů Bohumír Dufek. Parlament podle něj schválil pro letošní rok dostatečné dotace pro zemědělské podnikatele, které by jim měly umožnit platy svým zaměstnancům zvýšit a nepřenášet důsledky nepříznivého vývoje odvětví na ně. "Máme nejnižší nárůst mezd od roku 1990 a nedosahujeme ani 80 procent průměrných mezd. Myslíme si, že naše požadavky jsou oprávněné," dodal Dufek.

"My nemůžeme za dané situace udělat jakoukoliv úpravu nahoru," řekl ČTK předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský. Připustil, že jednání by mohla pokračovat ve druhé polovině roku v závislosti na vývoji situace v odvětví. Také většina zaměstnavatelských organizací v jiných oborech pro letošní rok pouze prodloužila platnost kolektivních smluv z loňského roku a tarify nezvyšovala, podotkl.

Významný počet zemědělských podniků v nelehké ekonomické situaci již snížil svým zaměstnanců mzdy, řada podniků navíc propouští. Již dříve Jirovský odhadl, že počet zaměstnanců v oboru ke konci loňského roku by mohl klesnout až o 10.000 lidí.

"Krize zemědělství nadále trvá," uvedl Jirovský. Na rozdíl od některých průmyslových odvětví, která již zaznamenala určité zlepšení, krize v zemědělství nekončí, projevuje se zejména nízkými výkupními cenami. Přes mírný nárůst cen mléka zůstává tato komodita pro jeho producenty ztrátová, ceny obilí jsou na úrovni počátku 90. let minulého století, rekordně nízké jsou výkupní ceny jatečných prasat i dalších komodit.

Kolektivní smlouva pro loňský rok zaručovala zaměstnancům v zemědělství platový růst v průměru o 3,52 procenta, obě strany se na něm dohodly po dlouhém jednání ve druhé polovině loňského ledna. Podnikatelé po celou dobu vyjednávání tvrdili, že se k žádnému platovému růstu nezavážou.

Kolektivní smlouvu garantující zaměstnancům mzdy na úrovni loňského roku podepsaly v závěru roku 2009 s odbory například České dráhy, platy ve stavebnictví neporostou minimálně do března 2011, na loňské výši zůstanou letos také mzdy učitelů.

Podle Českého statistického úřadu byl v loňském prvním pololetí průměrný plat v oboru zemědělství, lesnictví a rybářství 16.568 korun a zaostával za mzdou v celé ekonomice téměř o 6000 Kč. Hůře na tom byli jen zaměstnanci spadající do kategorií administrativní a podpůrné činnosti a ubytování, stravování a pohostinství. Ti však pobírají v řadě případů díky spropitnému ve skutečnosti výrazně více, než uvádějí statistiky.

Trend snižování zaměstnanosti v zemědělství je dlouhodobý, v roce 2008 zaměstnanců v tomto oboru meziročně ubylo o 3,1 procenta. Dlouhodobým problémem je také rostoucí průměrný věk zemědělců a nedostatečná generační obměna lidí v odvětví. Ta souvisí s odchodem mladých lidí z venkova do měst.


Zdroj: ČTK, 7. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 15:03