Agris.cz - agrární portál

Sněmovna asi neschválí senátní návrh na snížení daně u piva

7. 1. 2010 | ČTK

Sněmovna zřejmě neschválí senátní návrh, podle kterého by se snížila spotřební daň u piva na loňskou úroveň. Proti předloze je ČSSD, patrně ji nepodpoří ani většina poslanců ODS a komunisté, vyplynulo z dnešní ankety ČTK. Daň se od ledna zvýšila o 50 haléřů na půllitr. Někteří občanští demokraté hovoří o potřebě širší změny zdanění alkoholu tak, aby byla daň zavedena na nyní nezdaněné víno.

V horní komoře prosadila ustanovení o snížení spotřební daně u piva do novely zákona o spotřebních daních ODS. Její senátoři hovořili o zanedbatelném dopadu na rozpočet a o kompromisu, když víno dani nepodléhá.

"V duchu zachování kapacit schváleného rozpočtu nemůžeme snižovat potenciál jeho příjmové strany," řekl ale dnes ČTK člen sněmovního rozpočtového výboru za ODS Michal Doktor. Soudí, že dostatečná většina poslaneckého klubu občanských demokratů návrh svých kolegů z horní komory nepodpoří.

Podle předsedy rozpočtového výboru a stínového ministra financí ČSSD Bohuslava Sobotky ODS předlohou zvyšuje schodek státního rozpočtu o miliardu korun každý rok. Ačkoli v horní komoře byli pro návrh také čtyři senátoři sociální demokracie, socialističtí poslanci jej podle Sobotky nepodpoří. Pokud by sněmovna předlohu schválila, Sobotka očekává, že by ji vetoval prezident Václav Klaus.

Klaus už dříve řekl, že nepodepíše žádný návrh zákona, který by zvyšoval rozpočtový deficit. Uvedl to ale v souvislosti s předlohou lidovců na vrácení mateřské na loňskou úroveň, návrhem ČSSD na vyplacení 13. důchodu a předlohou KSČM na proplácení prvních tří dnů nemoci.

"Myslím, že na klubu nebudeme senátnímu návrhu vstřícní," podotkl místopředseda rozpočtového výboru za KSČM Jiří Dolejš. Komunisté jsou obecně spíše pro zvyšování přímých než nepřímých daní kromě ekologických daní a zdanění alkoholu a tabáku. Dolejš soudí, že pivovary zdražují pivo zbytečně. "Obávám se, že není problém v dani," dodal.

Podle Doktora není udržitelné, že neexistuje spotřební daň na víno. Alkohol by podle něho měl být zdaněn spravedlivě a současná daňová zátěž by se měla rozložit na všechny druhy alkoholu. "Dovedu si představit, že u v současnosti zdaněných alkoholů by daň mírně klesla, zatímco u vína by byla zavedena," uvedl poslanec.

Vládní novela měla původně v duchu evropských směrnic vytvořit právní rámec pro unijní elektronický systém, který by měl kontrolovat dopravu výrobků podléhajících spotřební dani. Systém sledování vznikl hlavně kvůli boji s daňovými podvody u spotřební daně.

Poslanci přidali do novely osvobození tabákových výrobků pro zkoušky jejich kvality za podmínky, že budou při testech spotřebovány, zničeny nebo znehodnoceny. Dani by nepodléhaly rovněž tabákové výrobky, které odebere jako vzorky celní úřad. Senátoři se postavili proti dalšímu poslaneckému doplnění vládní novely, podle něhož by podnikatelé, kteří plní některé zkapalněné ropné plyny do tlakových nádob o hmotnosti náplně do 40 kilogramů včetně, museli používat investičně náročné měřicí systémy.


Zdroj: ČTK, 7. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 22:02