Agris.cz - agrární portál

Biopotraviny nejžhavějším trendem v gastronomii pro rok 2010

8. 1. 2010 | ÚZPI

Průzkum Americké kulinářské federace (ACF).

Biopotraviny byly vyhodnoceny jako jeden z nejžhavějších kulinářských trendů pro rok 2010 v průzkumu mezi více než 1800 profesionálními kuchaři z Americké kulinářské federace (ACF).

Průzkum s názvem „Žhavé novinky“ odhalil, že 73 % z kuchařů z ACF určilo ekologické produkty jako horký gastronomický trend pro rok 2010. Biokáva byla zvolena druhým „nejžhavějším“ trendem mezi teplými nealkoholickými nápoji a bio piva, vína a lihoviny se také umístily mezi trendy v kategorii alkoholických nápojů na příští rok.

Tři nejdůležitější témata pro rok 2010 jsou trvalá udržitelnost, nákup z místních zdrojů a výživná hodnota pokrmů. Mezi 10 nejžhavějších trendů pro nadcházející rok patří podle amerických šéfkuchařů:

1. místně produkovaná zelenina a ovoce

2. místně nakupované maso a ryby

3 .trvalá udržitelnost jako kulinářské téma

4. mini dezerty

5. místně produkovaná vína a piva

6. výživné pokrmy pro děti

7. menší porce za nižší ceny

8. suroviny pocházející z farem

9. pokrmy bez lepku a pokrmy pro alergiky

10. pokrmy z ryb pocházející z trvale udržitelných zdrojů

Biopotraviny sehrály klíčovou roli v rozvoji luxusní kulinářské scény ve světě a jsou dnes běžně používány nejlepšími šéfkuchaři. Rostoucí zájem o certifikované ekologické produkty mezi renomovanými šéfkuchaři potvrzuje jejich špičkovou kvalitu. Zdá se, že jak kuchaři tak spotřebitelé poznali, že biopotraviny jsou nejen zdravější a udržitelnější možnost, ale nabízí také vyšší standard z hlediska kvality a chuti.

Zdroj: What's Hot in 2010 / www.bio-info.cz


Zdroj: ÚZPI, 8. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 11:22