Biopotraviny nejžhavějším trendem v gastronomii pro rok 2010
8. 1. 2010 | ÚZPI
Průzkum Americké kulinářské federace (ACF).
Biopotraviny byly vyhodnoceny jako jeden z nejžhavějších kulinářských trendů pro rok 2010 v průzkumu mezi více než 1800 profesionálními kuchaři z Americké kulinářské federace (ACF).
Průzkum s názvem „Žhavé novinky“ odhalil, že 73 % z kuchařů z ACF určilo ekologické produkty jako horký gastronomický trend pro rok 2010. Biokáva byla zvolena druhým „nejžhavějším“ trendem mezi teplými nealkoholickými nápoji a bio piva, vína a lihoviny se také umístily mezi trendy v kategorii alkoholických nápojů na příští rok.
Tři nejdůležitější témata pro rok 2010 jsou trvalá udržitelnost, nákup z místních zdrojů a výživná hodnota pokrmů. Mezi 10 nejžhavějších trendů pro nadcházející rok patří podle amerických šéfkuchařů:
1. místně produkovaná zelenina a ovoce
2. místně nakupované maso a ryby
3 .trvalá udržitelnost jako kulinářské téma
4. mini dezerty
5. místně produkovaná vína a piva
6. výživné pokrmy pro děti
7. menší porce za nižší ceny
8. suroviny pocházející z farem
9. pokrmy bez lepku a pokrmy pro alergiky
10. pokrmy z ryb pocházející z trvale udržitelných zdrojů
Biopotraviny sehrály klíčovou roli v rozvoji luxusní kulinářské scény ve světě a jsou dnes běžně používány nejlepšími šéfkuchaři. Rostoucí zájem o certifikované ekologické produkty mezi renomovanými šéfkuchaři potvrzuje jejich špičkovou kvalitu. Zdá se, že jak kuchaři tak spotřebitelé poznali, že biopotraviny jsou nejen zdravější a udržitelnější možnost, ale nabízí také vyšší standard z hlediska kvality a chuti.
Zdroj: What's Hot in 2010 / www.bio-info.cz
Zdroj: ÚZPI, 8. 1. 2010
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 11:22