Agris.cz - agrární portál

ČMSM: Cena mléka v příštích měsících neporoste; může i klesat

8. 1. 2010 | ČTK

Cena mléka v příštích měsících nejspíše neporoste. ČTK to dnes sdělil výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec, podle nějž se dá čekat i opětovný pád cen této komodity. Největší světový obchodník s mlékem, novozélandská společnost Fonterra, totiž snížila v tomto týdnu ceny sušeného plnotučného mléka na období od března 2010 do září v průměru o více než sedm procent. Výkupní ceny mléka přitom po předchozím rekordním propadu v posledních měsících mírně stoupají, přesto dle farmářů stále nedokážou pokrýt ani jejich výrobní náklady.

Propad cen mléka trápí farmáře již od podzimu roku 2008. Řada tuzemských podniků již ukončila chov skotu na mléko a stáda dojných krav postupně likviduje. Zemědělci v Česku i v zahraničí ve snaze upozornit na svou nepříznivou situaci během loňského roku několikrát demonstrovali. Následné kroky Evropské unie ani národních vlád jim však výrazněji nepomohly, uvádějí farmáři.

"Českomoravský svaz mlékárenský si je vědom toho, že uplynulý rok byl pro zemědělce velmi kritický a dopad nízké ceny mléka byl jednou z příčin tohoto stavu," řekl ČTK Němec. "V žádném případě ale nehodlá zasahovat do smluvních vztahů mezi producenty a zpracovateli mléka a jakkoliv ovlivňovat vývoj ceny mléka," dodal.

Největší tuzemská mlékárna Madeta vyplatila v prosinci Mlékařskému a hospodářskému družstvu Jih za litr mléka přes sedm korun. Družstvo ale podle svého místopředsedy Zdeňka Houšky stále není s cenou spokojeno, protože na dodávkách mléka i tak prodělává. Průměrná nákladová cena družstva Jih je okolo osmi až 8,50 Kč za litr mléka, tudíž stále prodělává okolo 1,50 Kč.

Mléko není jedinou komoditou, jejíž cenový propad způsobuje zemědělcům vrásky na čele. Ceny obilí jsou v současnosti na úrovni počátku 90. let minulého století, rekordně nízké jsou výkupní ceny jatečných prasat i dalších komodit.

Zástupci Zemědělského svazu a Agrární komory odhadují, že v důsledku propadu výkupních cen komodit jim za loňský rok meziročně klesly tržby o dvacet miliard korun. Jen za mléko farmáři utrží o sedm miliard méně než v minulém roce, řekl již dříve prezident Agrární komory Jan Veleba.


Zdroj: ČTK, 8. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 06:42