Agris.cz - agrární portál

Budou lepší výkupní ceny obilí?

11. 1. 2010 | APIC-AK

Před koncem roku zveřejnila Agrární komora ČR na svých webových stránkách výsledky ankety. Ty organizuje pravidelně a jsou vždy na aktuální téma. Anketa před koncem roku se týkala významné komoditě – obilí. Otázka zněla: Budou v roce 2010 lepší výkupní ceny obilí?

Výsledek ankety je následující. Optimistů, kteří věří v obrat cen k lepšímu je 29,17 %.Vedou pesimisté, kteří ve zlepšení cen u obilí nevěří. Těch je 45,33 % a potom byla skupina odpovídajících, kteří nechtěli vše hodit do jednoho pytle a eliminují. Ve svých odpovědích se ztotožnili zhruba s vyjádřením, že ceny se změní, ale jak u které komodity. U některé z obilnin se dokonce cena podle nich může zvednout, u jiných naopak. Tato skupina představovala 25,5 % z veškerých hlasujících, jichž se do ankety přihlásilo šest set.

Optimistům nahrává sdělení společnosti Colosseum, které oznámilo v prvním týdnu roku 2010 dění na burze sdělením, že: „Pšenice posílila na měsíční maximum.“ Nárůst ceny o 3 % zaznamenal v rámci obchodní seance na burze Chicago Board of Trade nejaktivnější březnový futures kontrakt na pšenici, hlásí ekonomové, analytici z burz. Jednou z hlavních příčin se ukázalo být oslabení hodnoty amerického dolaru, jež vůči koši šesti hlavních světových měn se začátkem roku oslabil o 0,7 %, čímž se zvedl zájem investorů o komodity všeobecně. Druhým důvodem růstu ceny pšenice byly pak spekulace, podle nichž s počátkem stávajícího týdne nového roku vzrostlo v Americe nebezpečí poničení perspektivní úrody mrazem. Vzešlé obilí na mnoha místech USA výrazně poničil mráz. Jak američtí odborníci říkají, je to včetně nejúrodnějších oblastí, jako je jižní část Velkých plání a Středozápadu USA. Špatné počasí vždy ubírá z úrody a pro růst cen je velmi vážným hráčem na trhu, ať chceme či nikoliv.


Zdroj: APIC-AK, 11. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 07:07