Agris.cz - agrární portál

Lewandowski varoval před zásadní reformou zemědělské politiky EU

12. 1. 2010 | ČTK

Kandidát na eurokomisaře pro rozpočet Janusz Lewandowski se staví proti zásadní reformě zemědělské politiky EU. V dnešním slyšení před europoslanci, kteří v současnosti jednotlivé kandidáty na post komisařů prověřují a na konci ledna budou novou podobu Evropské komise schvalovat, varoval před posunem financování evropských farmářů z evropské na národní úroveň, po čemž volá celá řada členských států EU.

Společná zemědělská politika přitom dlouhodobě patří mezi nejkritizovanější nástroje Evropské unie. Každoročně totiž "spolyká" téměř polovinu finančních prostředků z unijního rozpočtu, přestože zemědělství se na celkovém HDP EU podílí jen několika procenty. Financování zemědělství by však v následujících letech mělo projít nejzásadnější reformou ve své historii s tím, jak EU bude jednat o reformě rozpočtu, která by měla začít platit od roku 2013. Snahou mnoha evropských státníků přitom bude snížit objem peněz plynoucí právě do zemědělství.

"Modulaci ano, o nacionalizaci mám své pochybnosti," uvedl Lewandowski před poslanci. Za nesrozumitelnými unijními výrazy se skrývá posun celého systému podpory zemědělství od současných přímých plateb farmářům k systému fondů na rozvoj venkova. Za zachování současného systému plateb bojuje zejména Francie, která je také největším příjemcem peněz určených na společnou zemědělskou politiku.

Stejný názor jako Paříž ale budou nejspíš sdílet i Poláci, kteří Lewandowského na funkci komisaře pro rozpočet nominovali. Na podporu Lewandowského by navíc mohl vystoupit i kandidát na eurokomisaře pro zemědělství Rumun Dacian Ciolos. Právě jeho nominace je zahraničními médii označována jako velké vítězství francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Rumunské zemědělství si totiž vede podobně jako polské a Bukurešť s Paříží navíc historicky pojí velmi vřelé vztahy. Sarkozymu by se tak podle některých komentářů mohlo za pomocí Lewandowského a Ciolose zablokovat výrazné změny v unijní zemědělské politice.

Socialistickým poslancům nicméně při dnešním slyšení vadilo, že Lewandowski se vyhnul odpovědím na otázky, které se týkaly jeho politických hodnot a věnoval se téměř výhradně rozpočtu. Český poslanec Jiří Havel (ČSSD) si postěžoval, že polský kandidát neodpověděl na otázky týkající se potratů a rovných práv sexuálních menšin. "V těchto otázkách volil velmi vyhýbavou odpověď a schoval se za svou politickou skupinu. Ve věci lidských práv by měl zastávat jasný postoj. Jeho písemné odpovědi byly uspokojující, při slyšení odpovídal s dávkou diplomatického taktu, avšak nepřestavil žádnou konkrétní vizi," sdělil ČTK.


Zdroj: ČTK, 12. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:06