Agris.cz - agrární portál

Vývoz potravin z Polska se loni snížil asi o devět procent

12. 1. 2010 | ČTK

V uplynulém roku firmy z Polska do zahraničí vyvezly potraviny přibližně za 10,4 miliardy eur (272,7 miliardy korun). Proti předloňsku je to pokles asi o devět procent. Informoval o tom dnes deník Parkiet na základě údajů Institutu pro ekonomiku v zemědělství a potravinářství (IERiGŽ), který odhaduje, že letos bude propad pokračovat.

"Polští vývozci pocítili snížení poptávky po potravinách, které zavinila krize," řekl Parkietu Wieslaw Lopaciuk z IERiGŽ. V prvním pololetí letošního roku firmy podle jeho odhadů vyvezou do zahraničí potraviny asi za 5,2 miliardy eur, což bude v meziročním porovnání pokles o 2,5 procenta. "Nelze očekávat, že krize brzy skončí a že vzroste poptávka po potravinách," domnívá se Lopaciuk.

V roce 2006 polské potravinářské firmy vyvezly potraviny za 8,47 miliardy eur, v roce 2007 za 9,94 miliardy eur a předloni za 11,42 miliardy eur. Polské výrobce potravin loni působící na zahraničních trzích "držel nad vodou" slabý kurz zlotého vůči euru. Jedno euro stálo v roce 2009 průměrně 4,33 zlotého, o rok dříve se dalo koupit přibližně za 3,51 zlotého. Podle analytiků se vývoz polských potravin za současného kurzu zlotého vůči euru nadále vyplácí, nelze ale očekávat, že by se polské firmy snažily expandovat na nové trhy. Euro stojí okolo 4,1 zlotého.

Propad vývozu nepostihl firmy, kterým se podařilo podepsat nové smlouvy s velkými prodejci potravin. Mezi nimi je například výrobce hotových jídel a polévek, paštik nebo mraženého zboží Pamapol. Uzavřela pětiletou smlouvu s řetězcem Tesco v odhadované hodnotě 50 milionů zlotých (přes 321 milionů korun). Firma plánuje posílit svoji pozici v Česku, na Slovensku, v Německu a ve Švédsku. Propad exportu nezaznamenali velcí výrobci sladkostí a destilátů.

Největší část polských potravin loni od ledna do září mířila do Německa, které na exportu této komodity mělo více než pětinový podíl. Druhý největší podíl, 6,7 procenta, má Velká Británie. Česko je třetí s podílem 6,5 procenta.


Zdroj: ČTK, 12. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 03:31