Agris.cz - agrární portál

Kvůli krizi je menší zájem o dárková vína, specialit se to netýká

12. 1. 2010 | ČTK

Jihomoravští vinaři loni před Vánocemi zaznamenali zhruba desetiprocentní pokles prodeje dárkových vín. Luxusní balení lahví s vínem využívají jako dárky pro své obchodní partnery a sponzory především firmy a podnikatelé. Mnoho z nich ale kvůli finanční krizi muselo snižovat náklady či propouštět a proto šetřili i na propagaci. Nejdražších slámových a ledových vín se ale pokles netýká, zájem o ně je naopak spíše větší. Pro většinu lidí jsou stále vyhledávanou specialitou, zjistila dnes ČTK.

Meziročně menší zájem o takzvaná dárková vína zaznamenal například vinař Petr Marcinčák. Pokles se pohyboval kolem deseti procent, stejně jako u Vinných sklepů Lechovice. "Ledová a slámová vína si ale zájem drží, poptávka po nich dokonce mírně roste. Pro lidí je to stále exotika," řekl dnes ČTK Ctirad Králík ze Zemědělského družstva Sedlec. Zájem o tato vína se podle něj zvyšuje ruku v ruce s větší informovaností veřejnosti, která se zlepšuje díky vinařské turistice a akcím typu otevřených sklepů.

Slámové víno se vyrábí z hroznů, které byly před zpracováním skladovány po dobu nejméně tří měsíců na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru. Slámové víno je gurmánskou specialitou, velmi sladký až sirupový mok se prodává většinou do lahví o objemu dva decilitry. Jedna lahev stojí až kolem 300 korun, víno se proto pije většinou jen při zvláštních příležitostech, řada firem jej také nakupuje jako dárky pro své partnery. "Ta cena ale odpovídá výrobním nákladům. Oproti běžným vínům je u slámových vín výlisnost, tedy výtěžek z hroznů, méně než třetinový. Do ceny se promítá také zvýšené riziko, že hrozny někdo ukradne, shnijí nebo že v případě ledových vín vůbec nepřijde mráz a hrozny popadají," řekl ČTK Radomil Baloun z Velkých Pavlovic. Ten letos vsadil na víno ledové a před Vánoci jej úspěšně vylisoval. Velký zájem je i o jeho loňskou produkci slámového vína, ze zhruba 2500 lahví, které začne stáčet v příštích dnech, je již většina zamluvena.

Vedle slámového vína je druhou specialitou právě víno ledové. Smí se vyrábět pouze z hroznů, které mají při sklizni minimální teplotu šest stupňů pod nulou a šťáva z nich nesmí roztát po celou dobu lisování. Při lisování zmrzlých hroznů zůstává voda ve formě krystalků ledu uvnitř lisu, zatímco ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt. Ledové víno je výrazně sladké a aromatické a hodí se především k dezertům. Výtěžnost je asi jen dvaceti- až třicetiprocentní oproti lisování čerstvých hroznů. Tomu odpovídá také cena ledových vín, která se pohybuje od 300 do 700 korun za láhev o obsahu 0,35 litru.

Kromě Česka se ledová vína vyrábějí už jen na Slovensku, v Německu, Rakousku a Kanadě. Ta patří mezi největší světové výrobce speciálních vín, v Evropě je jedničkou Německo.


Zdroj: ČTK, 12. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 16:46