Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 13. 1. 2010

14. 1. 2010 | Agris

Míra soběstačnosti německého zemědělství

L P D - Hlavní potravinou - bramborami - jsou němečtí spotřebitelé zásobeni dobře. Domácí zemědělci dokáží vyprodukovat výrazně vyšší množství brambor než se zde spotřebuje. Míra soběstačnosti dosáhla v roce 2008 u této komodity 146 procent. Míra soběstačnosti ve výrobě převýšila 100 procent ještě u cukru (121 %), masa (106 %) a obilovin (102 %). Zejména producentům vepřového masa se v poslední době podařilo získat nová odbytiště ve východní Evropě a v asijském prostoru. Ale i o německé sýry (míra soběstačnosti ve výrobě dosáhla v roce 2008 117 %) je na světových trzích zájem, zatímco výroba másla stačí pokrýt domácí spotřebu pouze z 88 %.

Kukuřice prudce propadla

Cena kukuřice v průběhu včerejšího obchodování na Chicago Board of Trade prudce propadla poté, co byla zveřejněna zpráva USDA o úrodě. Březnový kontrakt poklesl o burzou povolený limit 30 centů (7,1 procenta) na 3,925 dolaru za bušl. USDA zveřejnila odhad produkce kukuřice v USA, která by se měla pohybovat na rekordní úrovni. S největší pravděpodobností dosáhne 13,151 miliard bušlů. Předchozí odhad hovořil o 12,921 bušlech.

Zemědělský výbor podpořil zvýšení biosložky v palivech

Sněmovní zemědělský výbor dnes podpořil vládní novelu, která zvyšuje minimální podíl biopaliv v motorové naftě a benzinu a doporučil poslancům její schválení ve druhém čtení. Od dubna by se podle návrhu měl zvýšit podíl u nafty ze současných 4,5 procenta na 6,3 procenta a u motorového benzinu z nynějších 3,5 procenta na 4,5 procenta. Začátkem loňského prosince materiál úspěšně prošel prvním čtením ve sněmovně.

Bezpečnost uzených aromat

Panel pro materiály v kontaktu s potravinami, enzymy, aromata a pomocné prostředky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-CEF) dokončil první posuzování bezpečnosti (nezávadnosti) 11 uzených aromat používaných při výrobě potravin v EU. Na základě výsledku, ke kterému EFSA došel, vypracuje Evropská komise seznam výrobků - látek dodávajících uzené aroma, které budou schváleny pro použití v potravinách.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 14. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 20:22