Agris.cz - agrární portál

Jatka zejí prázdnotou, vepřů ubývá

14. 1. 2010 | Denik.cz

Česko je už téměř odkázáno na dovoz vepřového masa. Kvůli zlikvidovaným chovům končí na tuzemských jatkách stále méně prasat. Meziročně jejich počet klesl skoro o pětinu. Vyplývá to z údajů Českého statistického ú­řadu.

Počty porážek v České republice klesají každým rokem, ale to, co ukázaly statistiky za uplynulých dvanáct měsíců, bylo minimálně překvapením. Zatímco mezi roky 2007 a 2008 klesly počty porážek vepřů asi o 260 tisíc, mezi roky 2008 a 2009 to byl pokles o více než dvojnásobek. Podle expertů je to obrázek upadajícího zemědělství. Velká část chovatelů totiž kvůli nízkým cenám vepřového od svého podnikání upustila a raději chovy vybila. I když ještě před pár lety produkovali stovky tun masa.

Jeden příklad za všechny

Zemědělské družstvo v Bohuňovicích na Olomoucku ročně produkovalo pět tisíc vepřů. Vloni ale s chovem nadobro skončilo. „Chov prasat je ztrátový, proto jsme jej úplně zrušili a rozhodně jej ani obnovit neplánujeme,“ řekl Deníku Miroslav Hampl, vedoucí živočišné výroby družstva. „Pokles porážek je jasně způsobený omezením chovů,“ potvrzuje místopředseda Asociace soukromého zemědělství Václav Perník. „V úvahu by připadal ještě vývoz živých prasat do zahraničí, ale to se mi v naší situaci, kdy vepřové dovážíme, zdá hodně nepravděpodobné,“ prohlásil.

Dovozy vepřového skutečně rok od roku narůstají. Zatímco v roce 2008 se mezi lednem a říjnem dovezlo do Česka 118 tisíc tun vepřového, o rok později už to bylo 144 tisíc tun.

Skoro samé ořezy

Experti přitom upozorňují, že maso, které se dováží do České republiky, není vždy kvalitní. Z velké části se jedná o takzvané ořezy. Podle nejčernějších scénářů navíc může dojít k tomu, že až dovozci zlikvidují domácí konkurenci, začnou si diktovat ceny a maso podraží. Určitou jiskřičku naděje ale přece jen český spotřebitel má. Farmáři, kteří přežili, prý začínají své chovy obnovovat. „Dováží se selata z Holandska, Dánska a Německa,“ potvrdil zemědělský expert Pavel Krejčík. Je tedy možné, že se jatka v Česku znovu zaplní.


Zdroj: Denik.cz, 14. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:23