Agris.cz - agrární portál

Veselý: Pokud projde senátní návrh, pivovary zlevní pivo

14. 1. 2010 | ČTK

V případě, že by Poslaneckou sněmovnou prošel senátní návrh vrátit spotřební daň u piva na úroveň před jejím novoročním zvýšením, pivovary by s velkou pravděpodobností snížily cenu piva na úroveň před zvyšováním daně. Uvedl to dnes výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Spotřební daň u piva se od ledna zvýšila zhruba o 50 haléřů na půllitr, většina pivovarů následně zdražila půllitr až o korunu.

"Pokud k tomu dojde (ke schválení návrhu), pivovary pivo zlevní zpět," uvedl Veselý. Cena nápoje by tak podle něj klesla o čtyři až pět procent. Podle ankety ČTK však s největší pravděpodobností většina sněmovny návrh senátorů nepodpoří. Proti předloze je ČSSD, patrně pro ni nebude hlasovat ani většina poslanců ODS a komunisté.

Návrh na vrácení sazby spotřební daně u piva na úroveň před jejím navýšením o 33 procent prosadila v senátu ODS s pomocí čtyř sociálních demokratů a dvou senátorů za TOP 09. "Z hlediska státního rozpočtu je jeho (zvýšení) dopad zcela zanedbatelný," uvedl tehdy senátor ODS Jaroslav Kubera, konkrétní sumu ale neuvedl.

Návrh označil Kubera za kompromisní vzhledem k nulové spotřební dani u vína. Některé pivovary chtěly kvůli zvyšování spotřební daně přejmenovat pivo na sladové víno, ministr financí Eduard Janota však tento krok odmítl jako nesmysl. Zejména malé pivovary tvrdí, že vyšší daň je pro ně kvůli dlouhodobým smlouvám s odběrateli likvidační.

Český svaz pivovarů a sladoven již dříve uvedl, že spotřební daň u hektolitru desetistupňového piva od ledna vzroste z 240 na 340 korun, tedy o 42 procent. Další tlak na zdražování piva podle svazu přináší plošné zvýšení daně z přidané hodnoty o procento. Například pivovar, který ročně vyrobí 100.000 hektolitrů piva, musí státu za rok podle svazu zaplatit nově o deset milionů korun více na daních.

Podle pivovarníků stát po zvýšení daně nezíská plánovanou více než miliardu korun navíc, naopak mu mohou vzrůst další výdaje. "Růst nezaměstnanosti v odvětví pivovarnictví a pohostinství by zvýšil výdaje na podpory v nezaměstnanosti a hrozil by výpadek inkasa z příjmových daní a pojistného.

Podporujeme kroky ke snížení deficitu, ale drastické zvýšení spotřební daně z piva k tomu rozhodně nepovede," uvedla v tomto týdnu v dopise adresovaném poslancům tuzemská pivovarnická společnost K Brewery.

Pokud by sněmovna předlohu se senátní úpravou přece jen schválila, očekává se, že by ji vetoval prezident Václav Klaus. Ten už dříve řekl, že nepodepíše žádný návrh zákona, který by zvyšoval rozpočtový deficit.


Zdroj: ČTK, 14. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 16:21