Agris.cz - agrární portál

Zdrženlivost a etika budou v roce 2010 ovlivňovat nákupní chování

15. 1. 2010 | ÚZPI

Průzkum agentury Mintel.

S tím, jak se ekonomika postupně vzpamatovává z loňské velké krize, jsou očekávány změny v chování spotřebitelů: podle nedávného průzkumu veřejného mínění budou v roce 2010 britští a američtí spotřebitelé při nákupu potravin a nápojů věnovat mnohem větší pozornost transparentnosti a etické zodpovědnosti.

Průzkum výzkumné agentury Mintel ukazuje, že i přes značně rostoucí důvěru a schopnost překonávat dřívější omezení, budou spotřebitelé hledat způsob, jak se přizpůsobit nové ekonomické situaci - budou se odklánět od přílišného utrácení k umírněnosti a klást vyšší důraz na etické aspekty nákupu a trvalou udržitelnost produkce potravin, které nakupují.

Podle Mintelu se nyní více než polovina Britů rozhoduje o nákupu na základě reklamních nabídek a 28 procent hodlá omezit nákup luxusního zboží. Ředitel Prognostické sekce agentury Mintel Richard Cope řekl portálu Foodnavigator.com: „Rovnováha se stává novou mantrou. Jak spotřebitelé zjišťují, že jsou schopni opět utrácet, bude nacházení rovnováhy mezi výdaji a spotřebou klíčovou charakteristikou letošního roku.“

„Kromě toho – dodal Cope - transparentnost již není odlišujícím prvkem značky - je to povinnost ... etika bude hrát velkou roli v obnovení důvěry ve značky."

Výzkum agentury Mintel ukázal, že téměř polovina britských dospělých považuje otázky životního prostředí a etiky jako důležité, a 90 procent Američanů alespoň občas kupuje ekologicky šetrné výrobky.

„Spotřebitelé od společností, jejíchž výrobky nakupují, budou požadovat, aby se zaměřovali na etickou zodpovědnost, a od jejich „etických“ tvrzení budou požadovat mnohem větší průhlednost než kdykoliv předtím," říká závěr zprávy.

Zdroj: Foodnavigator.com, www.bio-info.cz


Zdroj: ÚZPI, 15. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:35