Agris.cz - agrární portál

USA afghánskému zemědělství poskytnou několik set milionů USD

15. 1. 2010 | ČTK

Spojené státy letos na obnovu afghánského zemědělství poskytnou několik set milionů dolarů. Na čtvrtečním setkání s novináři v New Yorku to po dotazu ČTK řekl americký ministr zemědělství Tom Vilsack. Pomoc zemědělcům v Afghánistánu, který je největším světovým producentem opia, je nejdůležitější civilní součástí nové americké strategie v zemi, již na podzim v reakci na posilování pozic povstaleckého hnutí Taliban vyhlásil prezident USA Barack Obama.

"V současnosti se, co se týče zdrojů, snažíme určit, jak vysoká ta podpora bude. Můj nejlepší odhad je, že to bude několik stovek milionů dolarů," uvedl Vilsack, který se tento týden vrátil z návštěvy Afghánistánu. Podle něj bude pomoc afghánskému zemědělství rozhodně vyšší než v minulých letech. Loni Spojené státy na tyto účely vydaly zhruba 300 milionů dolarů.

Americký ministr sdělil, že Spojené státy při pomoci rolníkům v Afghánistánu sledují čtyři hlavní cíle. Jde o zvýšení produktivity tamního zemědělství, správné využívání přírodních zdrojů, obnovení obchodu se zemědělskými produkty a efektivní chod afghánského ministerstva zemědělství, jemuž USA poskytnou 20 milionů dolarů na najímání a školení personálu.

"Přes 80 procent příjmů Afghánců nějakým způsobem souvisí se zemědělstvím. Je proto důležité a nutné udělat vše, co je v našich silách, aby tamní zemědělství bylo maximálně produktivní," podotkl Vilsack.

Afghánské zemědělství již několik desítek let spočívá převážně v pěstování máku, ze kterého se získává opium. Například v roce 2007 ze země pocházelo 93 procent světové produkce tohoto narkotika. Obchod s ním patří mezi hlavní zdroje příjmů hnutí Taliban, i proto se Američané snaží jeho produkci omezit. V předchozích letech tak mimo jiné ničili pole osetá mákem. Tato taktika ale nebyla příliš úspěšná, jelikož obracela místní pěstitele proti koaličním silám a vháněla je do náruče Talibanu.

Podle Vilsacka je afghánským zemědělcům spíše nutné poskytnout alternativu k výrobě opia a eliminovat její výhody. V zemi je proto podle něj třeba posílit bezpečnost a vybudovat infrastrukturu, která umožní nejen s plodinami obchodovat, ale třeba je i levně skladovat. Právě levné a snadné skladování je totiž jednou z výhod pěstování máku. Je přitom důležité, aby nová infrastruktura fungovala dlouhodobě, podotkl americký ministr.

Vilsack nesouhlasí s častým názorem, že Afghánci nebudou pěstovat jiné plodiny než mák, protože to pro ně není výhodné. Podle něj například pěstováním hroznů mohou získat 18.000 dolarů z hektaru oproti 2300 dolarům z hektaru za opium. Afghánští zemědělci podle něj ale můžou výhodněji pěstovat i mandle či jablka.

Obama novou americkou taktiku v Afghánistánu představil na začátku prosince na vojenské akademii ve West Pointu. Jeho strategie má tři části. První je navýšení jednotek, které by mělo podpořit úsilí v boji proti Talibanu a bezpečnost v zemi, ale také přispět k výcviku afghánských sil. To by umožnilo postupné stahování amerických vojáků podobné tomu, které USA nyní provádějí v Iráku. Druhou je lepší podpora civilní správy země, zejména pak odstranění značné korupce, která podkopává důvěru běžných Afghánců ve státní orgány. Třetí je pak snaha o ekonomický rozvoj země s důrazem na zemědělství a budování infrastruktury.


Zdroj: ČTK, 15. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:44