Agris.cz - agrární portál

Výpalné za státní půdu se vrací

15. 1. 2010 | Agris

Svaz marginálních oblastí (SMO) upozorňuje, že navrhovaná novela zákona o prodeji státní půdy poškodí české zemědělce. Novela opětovně zavádí absolutní přednost spekulantů s restitučními pohledávkami před zemědělci hospodařícími na prodávané půdě. Svým pojetím se tak návrh zákona vrací ke stavu, kdy zemědělci byli nuceni spekulantům s restitučními pohledávkami platit výpalné, aby si mohli koupit půdu, na které hospodaří.

Tento velmi problematický návrh předkládá bývalý předseda zemědělského výboru poslanecké sněmovny Ing. Ladislav Skopal pod č.j. 101000/10, jako návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků.

Situaci, kterou se uvedený návrh pokouší nastolit, už naši zemědělci jednou zažili. Po celé republice tak cestovaly restituční nároky s vidinou lukrativního zhodnocení. Cílem velké části držitelů nebyla jejich výměna za pozemky, ale pouze nátlak na zemědělce. Ta samá restituční pohledávka byla používána opakovaně v různých okresech. Tento princip absolutní přednosti restitučních pohledávek při nákupu jakýchkoliv pozemků vedl k nárůstu ceny restitučních pohledávek až na 300 procent jejich nominální hodnoty.

Dle názoru SMO uvedená novela není třeba a situaci zemědělců jen zhorší. Dosavadní uspokojování restitučních nároků probíhalo standardně a neuspokojeny zůstávaly převážně jen nároky očekávající abnormální míru zhodnocení. Je logické, že díky takovýmto návrhům se uplatňování restitučních pohledávek v praxi bude opět oddalovat, protože se znovu stanou vítaným zdrojem nezdaněných příjmů z výpalného.

Svaz marginálních oblastí

Svaz marginálních oblastí sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí ČR zabývající se převážně živočišnou výrobou. Členy SMO či jeho členských organizací je více než 950 zemědělských farem.

Ing. Milan Boleslav

předseda Svazu marginálních oblastí

Kontakt:

Svaz marginálních oblastí, Horní Police čp. 1, 471 06 Česká Lípa, tel/fax: 487 861 368

předseda Ing. Milan Boleslav, tel: 737 284 225

Internet: www.lfa.cz, email: lfa@lfa.cz


Zdroj: Agris, 15. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:07