Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná strategii bezpečnosti potravin a výživy

15. 1. 2010 | ČTK

Vláda v pondělí projedná strategii bezpečnosti potravin a výživy na období 2010 až 2013. Cílem materiálu, který kabinetu předkládá ministerstvo zemědělství společně s ministerstvem zdravotnictví, je zlepšit ochranu zdraví spotřebitelů a zvýšit důvěru lidí v kvalitu a výživovou hodnotu potravin. Na rozdíl od podobných dokumentů v minulosti zahrnuje strategie také problematiku výživy obyvatel, která byla dosud řešena samostatně.

"Bezpečnost potravin je dlouhodobě jednou z priorit České republiky a oblast výživy je zásadní z pohledu dlouhodobého zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva," stojí v předkládací zprávě ke strategii.

V ČR je již několik let spotřeba potravin sice systematicky sledována, stále však chybí spolehlivá data pro rizikové skupiny obyvatelstva. Mezi ně patří malé děti, těhotné a kojící ženy či starší občané. K dispozici nejsou třeba moderní nutriční tabulky, na jejichž základě by bylo možno stanovovat výživová doporučení. Stát by měl do budoucna tato doporučení také umět lépe "prodat" a podporovat vhodné stravovací návyky obyvatel.

Závažnými problémem české populace jsou dlouhodobě kromě nadváhy a obezity také onemocnění srdce a cév, cukrovka či nádorová onemocnění. Jedním z hlavních původců civilizačních chorob je nesprávná výživa. "Absence těchto dat a instrumentů nejen omezuje možnost cílené komunikace s veřejností v oblasti výživy, ale znemožňuje také efektivní práci v některých segmentech zajištění bezpečnosti potravin," stojí v dokumentu.

Systém bezpečnosti potravin je v Česku koordinován resorty zemědělství a zdravotnictví. Podílejí se na něm však i další ministerstva a organizace státní správy. Zatímco orgány v resortu ministerstva zemědělství dohlíží například nad nezávadností potravin, surovin či krmiv, v resortu ministerstva zdravotnictví vykonávají státní dozor ve veřejném stravování orgány ochrany veřejného zdraví. Útvar hlavního hygienika je pak na základě žádosti výrobce nebo dovozce odpovědný za vydávání souhlasu s uvedením potravin nového typu do oběhu.

Podle strategie by tuzemské orgány měly do budoucna více spolupracovat s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin více komunikovat se spotřebiteli i pracovníky státní správy. Ministerstva zemědělství a zdravotnictví mají také ve spolupráci s ministerstvem školství uvést do škol mj. vzdělávací program pro školní mládež na téma správná výživa a bezpečnost potravin.


Zdroj: ČTK, 15. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 07:57