Agris.cz - agrární portál

Ústecký kraj řeší, co udělat se svým zemědělským statkem

18. 1. 2010 | ČTK

Ústecký kraj nyní hledá způsob jak naložit se zemědělským statkem Jezerka u Kadaně na Chomutovsku, který vlastní. Statek dříve sloužil jako školní, v současné době svoji funkci již neplní. Mluvčí kraje Magdalena Hanáčková ČTK řekla, že kraj kvůli tomu zřídil i speciální komisi, která má návrhy předložit. Současné vedení statku toho podle radních není schopné.

Statku, který se zabývá rostlinnou i živočišnou výrobou, tvoří dva areály. V první je areál Jezerka je administrativní budova, garáže, dílna, sklady, chlévy a prostory pro chov skotu a produkci mléka, seník a drůbežárna. V areálu Rašovice jsou budovy pro chov vepřů, který zde ale již nefunguje, sklady a seník.

V současné době na statku pracuje 14 lidí. Starají se zde například o 190 krav, z toho je 78 kusů dojnic, vykrmují se zde i brojleři. Statek se také stará o 490 hektarů pozemků, z nichž je kraj vlastníkem necelé poloviny, zbytek patří pozemkovému fondu nebo soukromým vlastníkům. Jak skončilo loňské hospodaření statku zatím vedení kraje neví.

Komise má návrh, co se statkem udělat krajským radním předložit do poloviny letošního února. Bude údajně posuzovat několik návrhů, včetně rozvoje statku a zdejší výroby nebo jeho případného prodeje.


Zdroj: ČTK, 18. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 13:09