Agris.cz - agrární portál

Elektronické zpracování spotřební daně na pivo a lihoviny

18. 1. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Systém EMCS (Excise Movement and Control System) bude používán v režimu podmíněného osvobození od spotřební daně v členských státech Evropské unie. EMCS zavede povinnost elektronického dokladu. Správce daně tak bude mít průběžnou kontrolu nad zbožím přepravovaným v tomto režimu.

Od 1. dubna 2010 bude při transportu změněno zpracování povinné spotřební daně na zboží na elektronickou formu. Jedná se i o pivo, lihoviny, kávu a tabákové výrobky. EMCS nahradí stávající doprovodný administrativní dokument. K počátku zavádění této změny je určen pilotní program EMCS. Tím společnost ZNET systemhaus ověřuje software přepravců zboží, který je dostupný jako modul nebo jako samostatná verze.

Evropská komise iniciovala zavedení EMCS, aby bylo zjednodušeno a ulehčeno správní řízení i postupy v rámci vnitřního unijního trhu. Tento systém má také znemožnit daňové podvody. V období začátku, od 1. dubna 2010 do 1, ledna 2011, jsou přepravci výlučně zavázáni, aby bylo hned od přepravce zahájeno elektronické zpracování, které se musí také elektronickým způsobem uzavřít. Podle těchto pravidel smí být posouzeno jeho přerušení už jen vnitřním unijní řízení prostřednictvím EMCS.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 18. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 22:27