Agris.cz - agrární portál

Choceňská mlékárna za loni utržila opět 487 milionů korun

19. 1. 2010 | ČTK

Choceňská mlékárna loni vykázala tržby předběžně 487 milionů korun, tedy zhruba stejně jako v předchozím roce. Čistý zisk by měl být mírně lepší než předloňský, kdy činil 6,7 milionu korun. Přesné výsledky mlékárna ještě nemá k dispozici. ČTK to řekl ředitel Petr Marek.

"Výrobu jsme navýšili o čtyři procenta. Přibližně stejné tržby jsou dány tím, že jsme museli v průběhu roku reagovat na konkurenci na trhu a přizpůsobovat tomu ceny," řekl. Zisky mlékárny výrazně snižují různé bonusy, mnohdy až o 40 procent. "Snažíme se licitovat, ale ten prostor je minimální a nakonec přijímáme jejich podmínky. Jinak by odebíraly od jiného dodavatele," řekl Marek.

Mlékárna od loňského léta zvýšila výkupní cenu mléka zhruba ze šesti korun na 6,65 koruny v prosinci. Podle Marka by měla letos ještě růst a zastavit se na ceně okolo sedmi korun za litr. Farmáři však požadují cenu mléka minimálně osm korun.

"Je v pořádku, že se zemědělci domáhají svých požadavků, ale cenu komodit určuje stav nabídky a poptávky. Evropa produkuje přebytky okolo devíti procent a vyváží pod cenou. Česká republika je v podobné situaci. Umísťování těchto přebytků na vnitřním trhu EU je možné pouze za předpokladu snižování cen, a to je proti zájmu mlékařů i zemědělců. Jedinou cestou je efektivní export nebo snížení výroby mléka," uvedl.

Choceňská mlékárna je v orlickoústeckém regionu podnik s dlouholetou tradicí a jako jeden z mála s českým zázemím. Jejím majoritním vlastníkem je Accom Holding, který se zabývá velkoobchodním prodejem mléčných výrobků. Podnik dodává mléčné výrobky zejména na tuzemský trh, v letošním roce by se ale rád prosadil na východních trzích.

Firma stabilně zaměstnává 87 lidí. Pracovníci mlékárny si loni průměrně vydělali okolo 22.000 korun měsíčně (včetně příplatků za přesčasy a víkendové směny). Mzdy v podniku pravidelně rostou o tři až pět procent. Letošní růst mezd ovlivní stav hospodaření. O případném navýšení mezd pro rok letošní rok rozhodne vedení firmy po zhodnocení výsledků hospodaření první čtvrtletí.


Zdroj: ČTK, 19. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:32